PJO Parlement

PINK! doet jaarlijks mee aan het PJO Parlement, een tweedaagse simulatie van het werk in de Tweede Kamer. De jongerenorganisaties van verschillende politieke partijen vertegenwoordigen haar standpunten en idealen.

Aan het PJO Parlement kunnen alle verschillende politieke jongerenorganisaties meedoen. Van tevoren zijn de leden van de fracties verdeeld over verschillende commissies. Het doel is om een akkoord te bereiken over vooraf bepaalde onderwerpen. De commissies en onderwerpen zijn vaak afwisselend, met verschillende thema’s zoals duurzaamheid, onderwijs, cultuur en democratie.

Indeling

De eerste dag van het PJO Parlement begint in de avond. Er wordt op een informele manier kennis gemaakt met andere fracties en hun standpunten. Ook is er tijd om elkaar te leren kennen en te discussiëren over verschillende onderwerpen. De avond wordt afgesloten met een lekker drankje. De dag erna vindt in de Tweede Kamer plaats, waar in de ochtend de fracties hun best doen om een akkoord te smeden of juist om goede amendementen te schrijven. Na een gezamenlijke lunch verzamelt iedereen in de plenaire zaal, waar er over de verschillende akkoorden gedebatteerd en gestemd wordt. De dag wordt afgesloten in een restaurant met een prijsuitreiking voor de beste fractie.

PINK!er aan het woord

Voorbereiding

PINK!ers die mee willen doen aan het PJO parlement worden niet zomaar in het diepe gegooid. Onze academy biedt de kans om in een lang weekend te leren over landelijke politiek, en de nodige vaardigheden op te doen. 

Voorafgaand aan het PJO parlement organiseert ons bestuurslid politiek een avond waar al onze deelnemers samen kunnen werken aan onze standpunten, en iedereen kan kiezen in welke commissie zij willen plaatsnemen.