Voorjaarscongres

28 april 2018, verslag door Sebastiaan Wolswinkel

Het was een stille zaterdag. De dag ervoor was een uitstekende vrijdag geweest, waarop onze verlosser uitbundig was gevierd, wiens bloedvergiet ons had bevrijd door de Opstand. Onze verlosser en diens nakomelingen welteverstaan, het feest draaide om heel Oranje.

Afijn, op een zaterdag zo stil dat alleen een volkskater de oorzaak kan zijn, kwam een significante groep rebelse jongeren bijeen om de volgende opstand te initiëren. In theater de Berekuil in Utrecht vond het voorjaarscongres van PINK! plaats.

Het zou een buitengewoon spannend congres worden. Ik moest als verenigingshoofd mandaat krijgen voor een nieuw termijn, terwijl een groeiende factie binnen de organisatie zich steeds feller is gaan verzetten tegen leiders die hun plek hebben verdiend op basis van hun afkomst. Dit, terwijl leiderschapskwaliteiten bij mij in de familie zitten.

Ik had vantevoren in een nabijgelegen hotel overnacht, om asociaal vroeg opstaan te kunnen vermijden, en omdat ik stom genoeg was geweest om te lang te wachten met het zoeken van een medePINK!er in de omgeving bij wie ik zou kunnen verblijven. Die is eigenlijk altijd wel te vinden.

’s Ochtends slenter ik naar de Bagels & Beans en sprak ik mijzelf intern uiterst streng toe op het feit dat ik nog geen speech heb geschreven. Notitieboekje erbij, pen huivert boven het papier – ik weet het echt niet. Dan komt de diep weggestopte studentikoos in mij naar boven, en fluistert, “het komt vast wel goed.” Ik ben het dankbaar, voor nu.

Dan door naar de Berekuil, waar ik de eerste ben. Ik word binnengelaten en beide zalen getoond. Ja, we hadden dit keer voor het eerst twee zalen. Één waar het hoofdprogramma plaatsvond, en een andere waar allerlei activiteiten plaatsvonden. Kleding kon worden aangeschaft, mensen konden op de foto voor een actie tegen Shell, en er lagen lijsten met zaken waar wij input van leden over wilden. Posterontwerp was niet duidelijk genoeg aangegeven om een enorm succes te worden, maar ik heb er groot vertrouwen in dat in de toekomst deze zaal des te meer vreugd en inspiratie voor onze congresgangers zal betekenen.

Het congres wordt geopend met een indrukwekkende vier slides aan huishoudelijke mededelingen, voornamelijk vanwege de foto’s van alle commissiehoofden en afdelingsrepresentanten die aanwezig zijn, en die maar al te graag tijdens de lunch geen hap door hun keel krijgen omdat ze continu in gesprek zijn met overenthousiaste potentiële actievelingen.

Dan open ik het congres door in een hoopvolle, overtuigde stem een aantal zinnige dingen te zeggen. De agenda wordt doorgenomen; oude notulen worden besproken; toezeggingen gedaan; bijlagen ontdekt. Dan is het tijd voor onze eerste spreker. Roos Vonk komt binnen, en is een ogenblik verbijsterd. “Ik had echt niet zoveel verwacht. Als ik iets voor de partij doe, zijn er veel minder mensen. Dan kunnen we altijd in een kring zitten.” De eerlijkheid gebied te zeggen dat een kringopstelling ook al heel wat jaren niet het ideaal is op de congressen van onze moederpartij, maar het is een onbedoelde vleiend begin voor zeer boeiende presentatie, waar het CDA niet al te goed vanaf komt. Ondanks de ~70 mensen die op dat moment in de zaal zitten weet Roos er toch een open groepsgesprek van te maken, waar iedereen die gehoord wil worden de kans krijgt, en nog loopt het geheel maar een half uur uit. Snel door naar het jaarverslag; paar vragen; verslag van de kascommissie; jaarrekening; en verkiezing van de voorzitter van de kascommissie en van de vereniging, en tenslotte een overig lid van de kascommissie. Nagelbijtend verlaat ik de zaal, en niet vanwege onuitstaanbare honger of argwaan over de kwaliteit van de lunch. We kennen, vertrouwen en houden van Rammenas. Het stelt weer niet teleur.

Na de lunch komt de uitslag van de verkiezingen. Iedereen is aangenomen, zo erg zijn die genetisch bepaalde leiders dus ook weer niet. Dan beginnen de amendementen, waardoor ik die laatste zin moet terugnemen. Er worden voornamelijk zinnige dingen aangenomen en minder zinnige dingen weggestemd. Heerlijk, die democratie. Je zou het iedereen toewensen, het leger niet uitgezonderd.

Na een al dan niet genomen pauze is het tijd voor onze tweede spreker. Kamerlid Lammert van Raan. Ik herken meteen iemand die jaren voor de klas heeft gestaan. Hij is een engagerende spreker die ultieme controle en gemak uitstraalt. Een enkele twijfelachtige opmerking nemen we voor lief – zo beweerde Lammert dat wij meer dan een politieke partij zijn omdat we deel zijn van een grotere beweging, alsof de VVD meer is dan een politieke partij omdat het deel is van de belangbehartiging van de financiële sector, in plaats van dat het inderdaad deel is van iets groters, maar als politieke partij – want in zijn geheel is het een boeiende en waardevolle presentatie. Even terug naar de amendementen, en dan is het een rondvraag en slotwoord later alweer het eind van het congres.

Er wordt hevig geborreld, zwaar geposeerd voor een groepsfoto, en uitvoerig opgeruimd, alvorens men langzaamaan huiswaarts keert, op de gezamenlijke dineerders na.

Ik ben deel van de groep die als laatste het terrein verlaat, op weg naar een eetplek waar de gezelligheid kan voortduren. Het is dus, “De laatsten zullen de eersten zijn geweest”. Oftewel, “de laatsten zullen een hele lang dag hebben gehad.” Valt niets op aan te merken, dat is gewoon een waarheid als een pink.

Vacant

Vacant

Bestuurslid pers en promo | Beheert social media en pagina's van de afdeling op de site en is verantwoordelijk voor bekendheid in de regio en ledenwerving

Heb je interesse om bestuurslid pers en promo te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Vacant

Vacant

Bestuurslid politiek | Contactpersoon voor andere PJOs en fracties van de PvdD

Heb je interesse om bestuurslid politiek te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Vacant

Vacant

Bestuurslid acties | Zorgt voor voldoende activiteiten die van waarde zijn voor leden

Heb je interesse om bestuurslid acties te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Esther (zij/haar)

Esther (zij/haar)

Secretaris | Beheert de afdelingsmail en zorgt voor procedurele zaken

Ik ben Esther, ik ben 25 en woon samen met mijn partner en onze derpy chihuahua in Helpman (Groningen). Thuis hebben wij bijna 100 planten en staat het hele balkon vol met bakken met bijenbloempjes en kruiden. Op het moment ben ik bezig met een master geschiedenis, en vanaf september ga ik daar ook een master digital humanities bij doen. Ik hou me daarbinnen vooral bezig met de (on)duurzaamheid van digitale ontwikkelingen. Verder werk ik als barista en brand ik lekkere koffie. Mijn lievelingskleur is geel en ik hou van rode wijn. Ik heb veel zin in dit avontuur bij PINK! en ik hoop op deze manier iets bij te kunnen dragen aan een wereld waar we veel minder destructief omgaan met de planeet en de mens niet meer als oppermachtig zien tegenover andere levende wezens.

Joel (hij//die)

Joel (hij//die)

(Co-)Voorzitter | Beheert toezicht binnen het bestuur en creëert een goede groepsdynamiek
Penningmeester | Zorgt dat de begroting goed wordt benut en handelt declaraties af

Hi! Ik ben Joel, 29 jaar en studeer International Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Miroya deel ik de voorzittersfunctie om zo een frisse en bonte toevoeging aan onze afdeling te geven! Wat mij zo ontzettend fascineert is de dierenwereld. Als mens lijken we het allemaal beter te weten terwijl wij zó veel van allerlei diersoorten kunnen leren. De aarde kent autorijdende orang-oetans en schildernde dolfijnen en toch gaan we ze behandelen als objecten zonder enkele waarde. Zijn we echt slimmer dan de rest? Een ding is zeker: Als mens maken we ons vaak het meest druk over een heleboel onbelangrijke en onatuurlijke zaken. En juist daarom wil ik me inzetten om bepaalde dingen weer ongedaan te maken waar mijn passie ligt: De modewereld en lhbti*-gerelateerde zaken.

Vacant

Vacant

Juniorvoorzitter | Beheert toezicht binnen het bestuur van Noord Nederland en creëert een goede groepsdynamiek

Heb je interesse om juniorvoorzitter te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken (onder functieomschrijvingen afdelingsbestuur – voorzitter). Juniorvoorzitters lopen in eerste instatie mee met het gehele afdelingsbestuur. Daardoor krijg je een breder inzicht op de verschillende taken en een gevoel voor de groepsdynamiek in het desbetreffende afdelingsbestuur. Je hoeft minder tijd te investeren dan de voorzitter. 

Bestuurslid X (X/X)

Bestuurslid X (X/X)

Bestuursfunctie | Omschrijving van de bestuursfunctie

Persoonlijke tekst 

–Dit kun je verwijderen nadat je het gelezen hebt! —

// Hoe werkt de popup? Volg de 3 stappen:

// 1. vergeet niet een naam voor de selector toe te voegen-> pop-up instellingen (tandwiel rechts beneden) -> geavanceerd -> advanced tab -> open by selector (vergeet de punt  voor de selector niet!)
Voorbeeld: .popupvoorzitter

// 2. activeer de selector op de “over mij” button op je template / afdelingspagina
-> op “over mij” klikken -> inhoud -> tekstbewerker -> “tekst” tab (staat naast “visueel”) -> de speciefke naam van de selector  naast “a class” tussen de haakjes zonder punt aanpassen.
Voorbeeld: […] a class=”popupvoorzitter”  […]

//3. Sla het direct op als template en geef de template een naam.