Augustus 2019: het kaderkamp

22/9/2019, door Martine Edinxhoven

We zijn net over de helft van september, wat betekent dat het alweer herfst is geworden en de zomer weer voorbij is. Martine blikt terug op de zomer en schrijft over het PINK! evenement dat een mooi deel van deze zomer was voor haar.

Die vrijdagavond, de laatste dag van het kaderkamp, kwam ik terug van het eerste(!) PINK! Kaderkamp ooit en ik was reuze enthousiast. Ik vertelde dat ik één van de meest leuke en inspirerende dagen ooit heb gehad! Het kamp was bedoeld om meer te leren over politiek en een gezellige week te hebben. Dit is zeker gelukt en met alle verkregen kennis, ben ik zeker weer een tijdje zoet.  

Het was voor mij erg speciaal om een week lang met gelijkstemden te zijn. We hebben veel over en van elkaar geleerd. Er hing een open sfeer, wat maakte dat naast dat iedereen zijn awesome ideeën, over hoe ze de wereld willen veranderen, deelden, wij ook onze persoonlijke zorgen en struggles, die hiermee gepaard gaan, aan elkaar kwijt konden. Dit deed iedereen op zijn eigen manier. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt, waarvan ik zeker weet dat ik hen nog vaak zal zien!

Graag wil ik Katalin, Ilja en ook Anne, die helaas vanwege ziekte naar huis moest, bedanken voor de organisatie. Alles was tip top geregeld. We hadden een fijne ruime accommodatie in de natuur, lekker plantaardig voedsel, twee lieve hondjes, Jamie en Beau én niet te vergeten, een jacuzzi. Na eerst geklaagd te hebben over hoeveel energie dat ding wel niet gebruikt, besloten we er maar goed gebruik van te maken.

Onze dag zag er ongeveer zo uit. Voor het ontbijt, gingen we eerst met elkaar een ochtendwandeling maken.  Als je wilde uitslapen, kon dit ook, maar tot op een zekere hoogte. Op een gegeven moment zorgde Katalin wel dat je wakker werd door haar wake up song: Taking The Hobbits To Isengard.

Na het ontbijt gingen we aan de slag. Elke dag kwamen er andere mensen op bezoek, om ons een workshop te verzorgen. Allemaal hadden ze natuurlijk te maken met politiek, maar stuk voor stuk verschillend en ze sloten mooi op elkaar aan.

Maandagavond hadden we een workshop van Katalin en de volgende dag van Anne. Zij wilden ons iets meegeven over de manieren waarop je anderen kan overtuigen en hoe je met je oordelen over anderen en jezelf om kan gaan. Hier heb ik echt veel aan gehad en ik probeer mij nu anders en beter te verplaatsen in anderen en hen zelf meer te laten nadenken. Er kwam nog meer aan de orde en ik wil jullie dolgraag meer vertellen, maar ik stop, want anders wordt het een te lang verhaal.

De volgende dag kwam Willem Vermaat op bezoek en hij heeft ons geholpen bij het schrijven en geven van een speech. In de middag  heeft Cynthia, waterschapsbestuurder en fractievoorzitter, ons verteld hoe je politiek actief kan worden. De volgende dag kwam de voorzitter van PINK!, Benjamin, met ons zitten om de diep in te gaan op wat PINK! eigenlijk is en wat het voor onszelf betekent. Die dag zijn we het ook gaan hebben over de toekomst van de politiek: wat wij hierin zouden willen veranderen en hoe we dit kunnen aanpakken. Verder zijn er nog mensen van de Nederlandse Jeugd Raad langs geweest om ons een workshop debatteren te geven. We zijn dus af en toe ook uit onze comfort zone gehaald om te gaan staan en te spreken én (geen maar, één van de tips!), hier hebben we, tenminste ik in ieder geval, veel van geleerd!

De avondprogramma’s waren ook  vermakelijk. Dinsdagavond verzorgde Katalin een pubquiz, woensdag hadden we een verkleedfeestje rond het kampvuur en donderdag hebben we met elkaar tot diep in de nacht geschaakt en gepraat.

Nogmaals, bedankt allemaal! Ik ben er volgend jaar zeker weer bij en ik raad anderen ook aan zeker te komen!

Enthousiast geworden? Houd de kalender van PINK! volgende zomer goed in de gaten voor het tweede kaderkamp in 2020.

Facebook
Twitter
LinkedIn