Artikel Van Blauwe Maandag naar Red Hot Monday

18-01-2021 geschreven door Cynthia Pallandt

Van Blauwe Maandag naar Red Hot Monday
Vorig jaar organiseerde ik op Blauwe Maandag een borrel voor polyamoristen die op dat moment geen partner hadden. Ik behoorde zelf niet (meer) tot die groep, toch aarzelde ik niet toen me gevraagd werd het te organiseren. Ik vond het leuk om deze diverse mensen bijeen te brengen en hen een gezellige avond te bezorgen, maar ik genoot er ook van om hen te observeren. Liefde, relaties en seksualiteit fascineren me. Ik vind het prachtig om dit jaar op Blauwe Maandag met PINK! een stuk te mogen delen over sekspositiviteit.

Om te beginnen zal ik mezelf voorstellen. Daarna zal ik vijf tips delen om sekspositief te leren denken. Dan komt het onderdeel dat ik het leukste vind: wie moet je zeker volgen, en wat moet je  luisteren of lezen om geïnspireerd te raken?

Wie is Cynthia Pallandt
Ik heb Psychologie gestudeerd aan Maastricht University, met specialisaties in forensische psychologie, seksualiteit en trauma. Ik ging uiteindelijk werken in de IT bij commerciële bedrijven, een hele andere richting dus, en deed daarnaast vrijwilligerswerk omdat ik me een wereldverbeteraar voelde.

In 2018 vervulde ik mijn langgekoesterde droom om een cursus Seksuologie te doen. Rond die tijd was ik ook mezelf aan het herontdekken op het vlak van liefde, relaties en seksualiteit. Een relatie van 7 jaar was geëindigd, ineens lag alles open: met wie ik intiem wilde zijn en op welke manier, wat voor relatievorm ik wilde, of ik ooit nog samen zou gaan wonen… Ik vond niet alleen mijn eigen situatie, maar ook alle theorieën erover, razend interessant. Hoe meer informatie ik opdeed, hoe meer ik het met anderen wilde delen. Ik maakte een persoonlijke seksuele revolutie door, en groeide er als persoon door.

Het actiever worden binnen PINK! en de Partij voor de Dieren ging hand in hand met deze ontwikkeling; ik stond mezelf immers niet meer in de weg. Inmiddels heb ik een zetel in waterschap Brabantse Delta, ik maak deel uit van de werkgroep Brede Emancipatie binnen de partij, en ik sta op plek 22 van de kieslijst voor de Tweede Kamer.
En… ik woon samen. Die ene vraag is in ieder geval beantwoord, maar er blijft – ook voor mij – genoeg te ontdekken.

Sekspositief leren denken

Tip 1: Doe het voor jezelf.
Mijn eerste tip over sekspositief denken, is: doe het niet (alleen) om woke of inclusief te zijn, maar doe het voor jezelf. Als je seksualiteit – zowel die van jezelf als van de mensen om je heen – beter begrijpt en accepteert, kan dat ten goede komen aan je welzijn. Liefde en seks houden ons bezig, dat is ook de reden dat de meeste populaire muziek erover gaat. Als je (jong)volwassenen vraagt wat bepaalt hoe gelukkig of tevreden ze zijn, blijken liefde, relaties en/of seks vaak belangrijke factoren.

Tip 2: Kies de manier die bij jou past.
Ik adviseer je om informatie op te doen, en wel op een manier die bij je past. Je hoeft jezelf niet te dwingen om boeken te lezen als je meer praktisch bent ingesteld. Er zijn vele manieren om te leren over de werking van seksualiteit en de vele varianten die er bestaan. Bij het laatste onderdeel van dit artikel bied ik je keuze aan in diverse categorieën.

Tip 3: Wees nieuwsgierig.
Deze tip vind ik zo belangrijk dat ik zelfs een t-shirt heb met de tekst ‘stay curious’. Raak je gefascineerd door iets dat je leest over seks en kom je terecht in zo’n YouTube of Wikipedia rabbithole, waarbij je steeds maar door wil klikken om meer informatie te krijgen? Laat jezelf gaan! Zolang je kritisch blijft op wat je ziet (ook ik heb de Zondag met Lubach-aflevering over de fabeltjesfuik gezien…) is dat alleen maar bevorderlijk voor je enthousiasme en kennisontwikkeling. Je zult ook stuiten op dingen die je raar of misschien zelfs weerzinwekkend vindt. Toen ik op de universiteit tutor was voor het vak Seksualiteit, volgde ik een college over parafilieën. Ik hoorde dingen die me zo schokten dat ik ze nooit ben vergeten. Maar ze fascineerden me ook. Dus ik aanvaard mijn eigen emoties erbij, maar probeer mijn automatische oordeel erover om te zetten in nieuwsgierigheid. Misschien kom je er wel achter dat je zelf ook voorkeuren hebt die je altijd hebt weggedrukt omdat je jezelf veroordeelde. Je hóeft niets met die voorkeuren te doen, maar je kunt ze wel beter begrijpen door ze te onderzoeken.

Tip 4: Deel je fantasieën.
Sharing is daring, maar het betaalt zich uit. Dat is een tip die ik opdeed tijdens het schrijven van mijn scriptie voor de Seksuologie-cursus. Het blijkt namelijk goed voor je relatie om dit te doen. Maar ook als je geen relatie hebt, heeft het voordelen. Zo kan het je geruststellen wanneer je merkt dat een ander je fantasie óók opwindend vindt, in plaats van vies of zondig, of wanneer diegene er in ieder geval geen oordeel over heeft. Mensen hebben vaak het idee dat hun fantasieën heel uitzonderlijk en extreem zijn, met name als ze kink of fetishes bevatten, maar meestal overschatten ze dat. Mocht je toch denken dat je fantasieën té bizar zijn om met een partner of vriend te delen, dan kun je er ook (eventueel anoniem) met een deskundige over praten. Overigens valt het zoeken van hulp of ruggenspraak voor mij ook onder ‘nieuwsgierig zijn’.

Tip 5: Maak ruimte voor spontaniteit en stoutheid
De laatste tip brengt wellicht meteen wat fantasieën bij je teweeg: geef jezelf toestemming om spontaan en ondeugend te zijn. Sekspositivisme gaat niet alleen om theorie. Het kan ook gaan om experimenteren, met jezelf en eventueel met anderen. En als je iets leest waar je ontzettend hitsig van wordt, dan mag je best even je boek neerleggen om daarvan te genieten. In de drukke levens die velen van ons hedentendage leiden is het heel makkelijk om seks en genot steeds maar uit te stellen. Ik zou niet aanraden jezelf in de problemen te brengen, maar je mag best af en toe een ondeugend moment inlassen. Je zit daarna misschien wel met een brede glimlach op je werkplek, om maar een voorbeeld te noemen.

Niets moet

Ten slotte wil ik de volgende toevoeging doen die mijn tips overstijgt: niets móet. Ook als het helemaal niets met je lijf doet om over seks te leren, is dat prima. Sekspositiviteit betekent ook de afwezigheid van seksuele verlangens kunnen accepteren, en dat kan tijdelijk zijn of permanent. Daarnaast betekent sekspositiviteit niet dat je alles maar moet proberen en overal ‘ja’ tegen moet zeggen, omdat je anders preuts of veroordelend bent. Ik heb, net als vele anderen, wel eens de fout gemaakt om mee te gaan in handelingen die ik eigenlijk eng of afstotelijk vond. Als ik opnieuw in die situatie zou komen, zou ik op een respectvolle manier weigeren.

Inspiratie opdoen

Zo, dan ga ik je nu wat huiswerk meegeven dat je hopelijk met plezier zult doen. Je zult merken dat de inspirators die ik noem allemaal vrouw of non-binair zijn, dat is simpelweg omdat ik het als vrouw zijnde prettiger vind om vrouwxn (= mensen die zichzelf niet als man identificeren) over seksualiteit te horen spreken. Ga zeker zelf op zoek als je liever naar mannelijke seksuologen luistert!

Mijn überheldin is Dr. Lindsey Doe, die op haar YouTube channel Sexplanations met korte filmpjes seksuele voorlichting geeft in de breedste zin van het woord. Ze is daarbij zeer openhartig en inclusief.
Een andere heldin is legitimate sex scientist Dr. Zhana Vrangalova. Zij hield een TEDx Talk met de titel ‘Is casual sex bad for you?’ en lanceerde de website The Casual Sex Project, die vol staat met beschrijvingen van waargebeurde casual sex encounters. Dit kan een uitkomst zijn als je, net als ik, liever geen porno kijkt. Zij organiseert op dit moment ook Uncensored sessies via Zoom, waarbij mensen met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen rondom seksualiteit en relatievormen.

Esther Perel is wereldberoemd. Ze schrijft en spreekt over onderwerpen als verlangen en vreemdgaan. Haar podcast, Where Should We Begin, belicht alle uitdagingen waar je in romantische relaties tegenaan kunt lopen. Je kunt meeluisteren met eenmalige therapiesessies! Ik denk dat iedereen er dingen van zichzelf in zal herkennen, en dat het daarom erg leerzaam is.

Een seksuoloog die ik nog maar net aan het ontdekken ben, is Shannon Boodram. Zij schreef onder anderen het boek “Laid: Young People’s Experiences With Sex In An Easy Access Culture.” Oh, en haar Instagram-pagina is jaloersmakend. Ze maakt seksuele voorlichting sexy. En dat klinkt meer voor de hand liggend dan het is. Vaak gaat seksuele voorlichting namelijk vooral over het voorkomen van SOA’s, zwangerschap of straf van God, terwijl seks ook vele voordelen heeft voor mentale en fysiek gezondheid en voor welzijn.

In Nederland hebben we Ellen Laan, die een feministische inslag heeft en strijdt voor het verkleinen van de ‘orgasmekloof’ (in man-vrouw interacties hebben mannen veel vaker een orgasme dan vrouwen). Wil je een snelle kennismaking met Ellen, lees dan haar interview op OneWorld.
Ik wil ook Marijke Vonk niet vergeten, op haar website Marijkes Praktijken legt ze de feiten en fabels over BDSM uit.

Volg je liever een workshop? Ga eens naar de site van Marije Janssen, die LHBTI+ en kink bewust werkt. Je vindt er onder anderen de workshop Aangenamer Aanraken, die ik zelf gevolgd heb en erg bijzonder vond. Uiteraard kan deze pas weer plaatsvinden als het verantwoord is in het licht van Corona.

Welnu, ik ga je niet langer van het werk houden. Ga  aan de slag met de tips die je zojuist hebt gekregen. Dan wordt het hopelijk geen blauwe, maar een red hot maandag voor je. Geniet ervan!

Klik op de volgende knoppen voor definities:

Vacant

Vacant

Bestuurslid pers en promo | Beheert social media en pagina's van de afdeling op de site en is verantwoordelijk voor bekendheid in de regio en ledenwerving

Heb je interesse om bestuurslid pers en promo te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Vacant

Vacant

Bestuurslid politiek | Contactpersoon voor andere PJOs en fracties van de PvdD

Heb je interesse om bestuurslid politiek te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Vacant

Vacant

Bestuurslid acties | Zorgt voor voldoende activiteiten die van waarde zijn voor leden

Heb je interesse om bestuurslid acties te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Esther (zij/haar)

Esther (zij/haar)

Secretaris | Beheert de afdelingsmail en zorgt voor procedurele zaken

Ik ben Esther, ik ben 25 en woon samen met mijn partner en onze derpy chihuahua in Helpman (Groningen). Thuis hebben wij bijna 100 planten en staat het hele balkon vol met bakken met bijenbloempjes en kruiden. Op het moment ben ik bezig met een master geschiedenis, en vanaf september ga ik daar ook een master digital humanities bij doen. Ik hou me daarbinnen vooral bezig met de (on)duurzaamheid van digitale ontwikkelingen. Verder werk ik als barista en brand ik lekkere koffie. Mijn lievelingskleur is geel en ik hou van rode wijn. Ik heb veel zin in dit avontuur bij PINK! en ik hoop op deze manier iets bij te kunnen dragen aan een wereld waar we veel minder destructief omgaan met de planeet en de mens niet meer als oppermachtig zien tegenover andere levende wezens.

Joel (hij//die)

Joel (hij//die)

(Co-)Voorzitter | Beheert toezicht binnen het bestuur en creëert een goede groepsdynamiek
Penningmeester | Zorgt dat de begroting goed wordt benut en handelt declaraties af

Hi! Ik ben Joel, 29 jaar en studeer International Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Miroya deel ik de voorzittersfunctie om zo een frisse en bonte toevoeging aan onze afdeling te geven! Wat mij zo ontzettend fascineert is de dierenwereld. Als mens lijken we het allemaal beter te weten terwijl wij zó veel van allerlei diersoorten kunnen leren. De aarde kent autorijdende orang-oetans en schildernde dolfijnen en toch gaan we ze behandelen als objecten zonder enkele waarde. Zijn we echt slimmer dan de rest? Een ding is zeker: Als mens maken we ons vaak het meest druk over een heleboel onbelangrijke en onatuurlijke zaken. En juist daarom wil ik me inzetten om bepaalde dingen weer ongedaan te maken waar mijn passie ligt: De modewereld en lhbti*-gerelateerde zaken.

Vacant

Vacant

Juniorvoorzitter | Beheert toezicht binnen het bestuur van Noord Nederland en creëert een goede groepsdynamiek

Heb je interesse om juniorvoorzitter te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken (onder functieomschrijvingen afdelingsbestuur – voorzitter). Juniorvoorzitters lopen in eerste instatie mee met het gehele afdelingsbestuur. Daardoor krijg je een breder inzicht op de verschillende taken en een gevoel voor de groepsdynamiek in het desbetreffende afdelingsbestuur. Je hoeft minder tijd te investeren dan de voorzitter. 

Bestuurslid X (X/X)

Bestuurslid X (X/X)

Bestuursfunctie | Omschrijving van de bestuursfunctie

Persoonlijke tekst 

–Dit kun je verwijderen nadat je het gelezen hebt! —

// Hoe werkt de popup? Volg de 3 stappen:

// 1. vergeet niet een naam voor de selector toe te voegen-> pop-up instellingen (tandwiel rechts beneden) -> geavanceerd -> advanced tab -> open by selector (vergeet de punt  voor de selector niet!)
Voorbeeld: .popupvoorzitter

// 2. activeer de selector op de “over mij” button op je template / afdelingspagina
-> op “over mij” klikken -> inhoud -> tekstbewerker -> “tekst” tab (staat naast “visueel”) -> de speciefke naam van de selector  naast “a class” tussen de haakjes zonder punt aanpassen.
Voorbeeld: […] a class=”popupvoorzitter”  […]

//3. Sla het direct op als template en geef de template een naam.