PINK! goes purple!

Opiniestuk door Benjamin van Sterkenburg, voorzitter van PINK!

‘Zijn jullie dan een homo-vereniging?’ Homoseksulatiteit en roze worden met elkaar geassocieerd en heel erg vind ik dat niet, al heeft niet iedere homoseksuele persoon iets met roze natuurlijk. Ik kan het ze ook niet kwalijk nemen dat ze niet direct denken aan een jonge koe, wat de oorsprong van onze naam is. Partij voor de Dieren had toen nog een koe als logo, met een vrolijke paardenbloem in zijn mond. Het is een leuke anekdote waarmee we misschien onze naam wel dieper in het geheugen griffen dan anders.

Waarom ik het daarnaast ook niet zo erg vind, is omdat wij sinds de oprichting pal staan voor gedeelde idealen. Met trots zijn wij de zelfbenoemde emancipatiepartij die ernaar streeft op te komen voor alle minderheden in onze samenleving. Ieder individu dat zich systematisch minder bedeeld voelt door onze samenleving kan op onze steun rekenen. Discriminatie op basis van gender, sekse, geaardheid, huidskleur, achtergrond, diersoort en alle andere eigenschappen waar je niet zelf voor kiest, keuren wij af.

Maar het zijn niet alleen onze idealen die ons met elkaar verbinden. Ook in het trots (en gezellig!) actie voeren lopen we geregeld hand-in-hand. Bij de pride is er een Partij voor de Dieren boot en bij de klimaatmars zijn de Queers for Climate te vinden. Politiek is meer dan beleid. Het is een levensstijl. Dus niet alleen op de Partij voor de Dieren stemmen, ook vegan (proberen) te eten, leer uit je kledingkast bannen en een inclusieve levenshouding naar mensen die anders zijn dan jij.

En hoe doe je dat, een inclusieve levenshouding? Dat kan soms lastig zijn. Daarom zijn kleine gebaren en symbolen zo van belang. Tenminste een vrijdag in het jaar paarse kleren dragen bijvoorbeeld, om te laten zien dat LHBTIQA+ jongeren in jouw ogen niet raar zijn.. Dus roep jouw school, stage- of werkplek op om de regenboogvlag te hijsen, een speciaal event te organiseren om in gesprek te gaan over LHBTIQA+ thema’s of iemand van een belangenvereniging uit te nodigen om een presentatie te komen geven. Of natuurlijk allemaal!

In Nederland is plek voor iedereen – ook, en juist – tijdens school. Dus draag samen met ons op vrijdag 13 december zoveel mogelijk paars en laat zien dat we trots mogen zijn! 

Om aandacht te vragen voor Paarse Vrijdag, houdt PINK! een paarse giveaway op Instagram en Facebook. Vandaag (8/12/2019) is de laatste dag om mee te doen!

Facebook
Twitter
LinkedIn