Moties & Amendementen Indienen

Op deze pagina kun je terecht om je amendementen of moties in te dienen. Hiermee kun je (als het amendement wordt aangenomen op het congres) het politieke programma van PINK! wijzigen. Lees goed welke knop je moet hebben voor welk soort amendement. Twijfel je? Lees een uitleg met voorbeelden hieronder. In alle voorbeelden en uitleg spelen cactussen de hoofdrol.

Let op! Naar de aangenomen motie van vorig congres zal een commissie de komende maanden ons politiek programma onder de loep nemen. De commissie komt met een voorstel, waarin onderdrukkend taalgebruik richting dieren is aangepast. Amendementen voor het najaarscongres zullen op dat voorstel zijn, en niet het huidige politieke programma. Wacht dus met het indienen van amendementen tot dat voorstel (eind augustus) er is! 

Het bijwerken van ons politiek programma is een belangrijke taak van het congres. Daarom willen we zorgen dat we daar voldoende ruimte voor is. Om dit soepel te laten verlopen, hebben we de volgende aandachtspunten voor het indienen van amendementen:

  • Houd een maximum van 6 amendementen aan als richtlijn. Zo willen we voorkomen dat er zo veel amendementen worden ingediend, dat ze niet fatsoenlijk kunnen worden besproken binnen de beperkte tijd die we hiervoor hebben op het congres.
  • Lees je goed in: check of jouw amendement niet al ergens in het programma voorkomt en aansluit op andere punten. Zo voorkomen we dat dingen dubbel in het programma terecht komen, of dat het programma zich intern tegen gaat spreken.
  • Zorg ervoor dat je de relevante context meeneemt in de oude en nieuwe tekst van je amendement. Wijzig je bijvoorbeeld 1 zin in een motivering? Benoem dan ook minimaal de zin ervoor en de zin erna. Houd daarbij ook rekening met verwijswoorden die aangepast moeten worden in andere zinnen.
 

Daarnaast stellen we een aantal harde eisen aan amendementen. Let goed op dat je hieraan voldoet, anders kunnen we het amendement helaas niet in behandeling nemen. 

  • Wijzig maximaal 2 beleidspunten per amendement. Hieruit rolt maximaal 1 nieuw beleidspunt.
  • Wijzig niet zowel een motivering als een beleidspunt in 1 amendement.
  • Zorg ervoor dat je het juiste hoofdstuk, de juiste subkop en het juiste regelnummer invult.
 
Heb je vragen over de richtlijnen? Mail dan naar politiek@pinkpolitiek.nl

Amendement: nieuwe tekst toevoegen

Wil je volledig een nieuwe tekst toevoegen aan het politiek programma? Bijvoorbeeld: staat er nog niets in het programma over cactussen, en wil je wel dat er iets in komt te staan? Gebruik dan onderstaande knop.

Amendement: al bestaande tekst wijzigen

Wil je een al bestaand beleidspunt of een al bestaande motivering wijzigen? Staat er bijvoorbeeld in het programma dat cactussen een beschermde plantensoort is tot en met 10 jaar, maar vind jij dat dit 15 jaar moet zijn? Gebruik dan onderstaande knop.

Amendement: tekst verwijderen

WIl je tekst uit het programma verwijderen? Bijvoorbeeld: staat er in het programma dat cactussen 's ochtends koffie op bed moeten krijgen, maar vind jij dit maar onzin? Gebruik dan onderstaande knop.

Indienen Motie

Wil je een motie indienen? Bijvoorbeeld: vind je dat het bestuur voortaan elke dag een nieuwsbrief moet sturen in plaats van elke maand? Of vind je dat er tijdens congressen alleen nog maar voedsel met de kleur groen geserveerd mag worden? Of vind je dat de vereniging als geheel moet uitspreken dat de Amerikaanse tandarts & cactusjager die in juni 2015 Cecil de cactus neerschoot in Zuid-Afrika een enorme zak is? Gebruik dan onderstaande knop.

Amendement: iets anders

Wil je het HHR wijzigen? De statuten? Gebruik dan dit formulier.