Aldi misleidt vegetariërs met nieuwe poster advertentie

Persbericht door Marjolein Moeijes, namens de politieke jongerenorganisatie PINK!

Amsterdam, 1 november 2017 – PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren heeft haar ongenoegen uitgesproken over de nieuwe posteradvertentie van de Aldi. De Aldi gebruikt een bijna exacte kopie van de groene V, het officiële Europese kenmerk voor vegetarische producten. Op de poster wordt de V echter gebruikt om kippenvlees met een schamele één Beter Leven Ster te verkopen als verantwoord en voordelig. De jongeren van PINK! noemen de advertentie misleidend en willen dat deze zo snel mogelijk weer verdwijnt.

Een brief naar Aldi

Een PINK!-lid heeft direct na het zien van de advertentie een brief gestuurd naar de Aldi met het verzoek de posters te verwijderen. De schrijfster van de brief hoopt zo verdere verwarring te voorkomen. “Het groene V’tje stelt mij normaal gesproken gerust en vertelt mij dat ik een volledig plantaardig product in handen heb, zonder enkel spoor van dierlijk leed. Ik hecht veel waarde aan mijn veganistische dieet en zou er erg ongelukkig van worden als ik straks per ongeluk op een dode kip zit te knabbelen.” De organisatie PINK! heeft laten weten haar klacht te ondersteunen en is van mening dat het hier inderdaad om een geval van misleiding gaat.

De overeenkomsten zijn tergend

De symbolen vertonen grote overeenkomsten. Het bekende V-label is een symbool dat gebruikt wordt om verschillende varianten vegetarisch en veganistisch voedsel aan te duiden. Het symbool dat Aldi gebruikt bestaat net als het V-label uit een groene V met aan het rechter uiteinde een uitstekend blaadje. Bewust of onbewust is het ontwerp van de Aldi hier zeker op geïnspireerd. “Wij gaan een klacht indienen bij het NVWA en vertrouwen erop dat deze net zo serieus zal worden genomen als de enige klacht die binnenkwam waarin stond dat de namen van vleesvervangers misleidend zijn.” zegt Kelly Mannoesingh, ook lid van PINK!.

Eén Beter Leven Ster is nog niet verantwoord

Naast het verwarrende symbool is er nog meer mis met de advertentie volgens de initiatiefnemers. “De suggestie dat vlees met één beter leven ster verantwoord is, toont zorgwekkende onverschilligheid over het welzijn van dieren. Één ster valt te vertalen naar ‘minder vreselijk’, en dat is niet hetzelfde als verantwoord” – Sebastiaan Wolswinkel (voorzitter van PINK!)

Vacant

Vacant

Bestuurslid pers en promo | Beheert social media en pagina's van de afdeling op de site en is verantwoordelijk voor bekendheid in de regio en ledenwerving

Heb je interesse om bestuurslid pers en promo te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Vacant

Vacant

Bestuurslid politiek | Contactpersoon voor andere PJOs en fracties van de PvdD

Heb je interesse om bestuurslid politiek te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Vacant

Vacant

Bestuurslid acties | Zorgt voor voldoende activiteiten die van waarde zijn voor leden

Heb je interesse om bestuurslid acties te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Esther (zij/haar)

Esther (zij/haar)

Secretaris | Beheert de afdelingsmail en zorgt voor procedurele zaken

Ik ben Esther, ik ben 25 en woon samen met mijn partner en onze derpy chihuahua in Helpman (Groningen). Thuis hebben wij bijna 100 planten en staat het hele balkon vol met bakken met bijenbloempjes en kruiden. Op het moment ben ik bezig met een master geschiedenis, en vanaf september ga ik daar ook een master digital humanities bij doen. Ik hou me daarbinnen vooral bezig met de (on)duurzaamheid van digitale ontwikkelingen. Verder werk ik als barista en brand ik lekkere koffie. Mijn lievelingskleur is geel en ik hou van rode wijn. Ik heb veel zin in dit avontuur bij PINK! en ik hoop op deze manier iets bij te kunnen dragen aan een wereld waar we veel minder destructief omgaan met de planeet en de mens niet meer als oppermachtig zien tegenover andere levende wezens.

Joel (hij//die)

Joel (hij//die)

(Co-)Voorzitter | Beheert toezicht binnen het bestuur en creëert een goede groepsdynamiek
Penningmeester | Zorgt dat de begroting goed wordt benut en handelt declaraties af

Hi! Ik ben Joel, 29 jaar en studeer International Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Miroya deel ik de voorzittersfunctie om zo een frisse en bonte toevoeging aan onze afdeling te geven! Wat mij zo ontzettend fascineert is de dierenwereld. Als mens lijken we het allemaal beter te weten terwijl wij zó veel van allerlei diersoorten kunnen leren. De aarde kent autorijdende orang-oetans en schildernde dolfijnen en toch gaan we ze behandelen als objecten zonder enkele waarde. Zijn we echt slimmer dan de rest? Een ding is zeker: Als mens maken we ons vaak het meest druk over een heleboel onbelangrijke en onatuurlijke zaken. En juist daarom wil ik me inzetten om bepaalde dingen weer ongedaan te maken waar mijn passie ligt: De modewereld en lhbti*-gerelateerde zaken.

Vacant

Vacant

Juniorvoorzitter | Beheert toezicht binnen het bestuur van Noord Nederland en creëert een goede groepsdynamiek

Heb je interesse om juniorvoorzitter te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken (onder functieomschrijvingen afdelingsbestuur – voorzitter). Juniorvoorzitters lopen in eerste instatie mee met het gehele afdelingsbestuur. Daardoor krijg je een breder inzicht op de verschillende taken en een gevoel voor de groepsdynamiek in het desbetreffende afdelingsbestuur. Je hoeft minder tijd te investeren dan de voorzitter. 

Bestuurslid X (X/X)

Bestuurslid X (X/X)

Bestuursfunctie | Omschrijving van de bestuursfunctie

Persoonlijke tekst 

–Dit kun je verwijderen nadat je het gelezen hebt! —

// Hoe werkt de popup? Volg de 3 stappen:

// 1. vergeet niet een naam voor de selector toe te voegen-> pop-up instellingen (tandwiel rechts beneden) -> geavanceerd -> advanced tab -> open by selector (vergeet de punt  voor de selector niet!)
Voorbeeld: .popupvoorzitter

// 2. activeer de selector op de “over mij” button op je template / afdelingspagina
-> op “over mij” klikken -> inhoud -> tekstbewerker -> “tekst” tab (staat naast “visueel”) -> de speciefke naam van de selector  naast “a class” tussen de haakjes zonder punt aanpassen.
Voorbeeld: […] a class=”popupvoorzitter”  […]

//3. Sla het direct op als template en geef de template een naam.