PINK! steunt petitie menstruatiecup met kanttekeningen

Wij steunen de petitie om de menstruatiecup te laten vergoeden door zorgverzekeraars.
Hygiënische producten voor de menstruatie zijn een basisbehoefte en zouden voor iedereen die het nodig heeft beschikbaar moeten zijn, ook wanneer je een laag inkomen hebt. Verder zorgt de menstruatiecup voor minder afval en wordt het risico op gezondheidsklachten verlaagd.

We willen voorop stellen dat we het heel belangrijk vinden dat niemand gedwongen wordt bepaalde producten te gebruiken. Als enkel de menstruatiecup vergoed wordt, kan dit wel zo door mensen ervaren worden, met name bij een laag inkomen. Helaas zullen wegwerpmaandverband en tampons nooit vergoed kunnen worden door zorgverzekeraars. Het is simpelweg te duur om dat elke maand voor iedereen die het nodig heeft dit te vergoeden. Daarom denken we dat het vergoeden van de menstruatiecup wel een haalbaar doel is dat tot een flinke verbetering leidt.

Ook zouden we willen zien dat wasbaar maandverband hieraan toegevoegd wordt. Dit zorgt ook voor minder afval en hoeft ook niet maandelijks opnieuw en opnieuw vergoed te worden. Daarnaast voegt het een keuze toe voor degenen die zich niet comfortabel voelen met een menstruatiecup of tampons.

Met deze zorgen in gedachten, moedigen we toch graag iedereen aan om deze petitie te ondertekenen. Klik hier om dat gelijk te doen!

Foto hierboven is gemaakt door Intimina. Deze foto valt onder de Non-Commerical Creative Commons 2.0 licentie.