Klimaatheiligen

Opinieartiek door Sterre Volders op 5/4/2020

Vrijdag 3 april is de klimaatstaking. Het originele plan van Fridays For Future, om deze staking in Utrecht te houden, kan vanwege de Coronavirus uitbraak niet doorgaan. Gelukkig vond Greta Thunberg een oplossing: Digital Strike. Maak een foto met je protestbord op social media en gebruik de hashtag Climate Strike Online. Als iedereen dit doet hebben we zo toch onze staking.

Ik herinner me nog goed de beelden van de klimaatstaking van vorig jaar. Het Malieveld in Den Haag stond vol met duizenden klimaatstakers. Gewapend met protestborden probeerden zij zo tot de regering door te dringen. Het maakte indruk, alle nieuwsprogramma’s zonden er beelden van uit. En de boeren keken het zelfs van ons af, die stonden nog geen maand later op het Malieveld.

Maar wie zijn de mensen die zich klimaatstakers kunnen noemen? Zijn al die duizenden mensen die toen op dat Malieveld stonden allemaal Klimaat heiligen? Zouden zij allemaal nooit het vliegtuig pakken, geen vlees eten, hun afval scheiden, altijd de fiets gebruiken en zonnepanelen op hun dak hebben? Dat gelooft toch niemand. Het woord wat dan snel valt is ‘hypocriet’. En ik herken dat, want wanneer ik trots sta te vertellen dat ik geen vlees meer eet voor een beter klimaat, weet ik heel goed dat ik vorige maand nog naar New York vloog.

En toch staak ik mee. Ondanks dat er vorig jaar beelden werden uitgezonden van klimaatstakers die naderhand bij de Burger King stonden te eten, en ik dacht wat hypocriet. Maar ik ben geen haar beter. Velen van ons zullen zich met hart en ziel willen inzetten voor een beter klimaat. Dit al schreeuwend op het Malieveld duidelijk willen maken aan alle Boomers. En toch, wanneer wij een tussenjaar hebben zitten we meteen op het vliegtuig naar Thailand. 

Ik ben tegen de uitbreiding van Schiphol airport maar als ik mijn ‘wanderlust’ ook maar een beetje voel opkomen zoek ik weer naar een goedkope vliegreis. Hypocriet. De Duitse regering dineert voortaan vegetarisch bij officiële gelegenheden. ‘’om het goede voorbeeld te geven’’ kortom: om niet hypocriet te zijn. Greta Thunberg, die de wereld rondreist om bij de door haar gestarte ‘Skol Strejks’ te zijn, stak de Atlantische Oceaan over per zeilboot. Om niet hypocriet te zijn.

Ik ben bang om hypocriet te zijn. Want als je hypocriet bent word je niet serieus genomen. Kijk maar naar de klimaatstakers die veranderden in Burger King klanten. Zo veranderde ook het sterke protest al gauw in ‘’een stelletje spijbelaars’’. Desondanks geloof ik dat veel van die duizenden ‘spijbelaars’ voor meer kwamen dan alleen een nieuwe instagramfoto. Geïnspireerd door Klimaat heilige Greta Thunberg stonden zij daar allemaal zich in te zetten voor een beter klimaat.

En wie weet cheat Greta ook weleens op haar klimaat vriendelijke levensstijl. Een bewuste mindset is de eerste stap in de goede richting. Zo waren vorig jaar duizenden ‘spijbelaars’ dus eigenlijk hard op weg om een Klimaat heilige te worden.

Facebook
Twitter
LinkedIn