Discussiemiddag met de DenkTank

Discussiemiddag met de DenkTank
Op 7 mei 2023 had de Denktank van PINK! een discussiemiddag, met als onderwerp: het eten van insecten! Er zijn diverse overwegingen die komen kijken bij het eten van insecten, zowel  met het eten van gangbare dieren (kip, rund, en varken) als met het niet eten van dieren. Drie overwegingen zijn besproken door de aanwezige PINK!-ers, namelijk gezondheid, duurzaamheid, en natuurlijk de ethiek ervan.

Om te beginnen: hoe gezond is het eigenlijk?
Onze conclusie is dat we er weinig over wisten. Na enig onderzoek is het ons gelukt om een aantal nadelen te achterhalen die verbonden zijn aan het eten van insecten. 

  1. Door de stof chitine die in het skelet van insecten zit is er een verhoogde kans op kanker. 
  2. Insecten worden vaak genetisch gemanipuleerd en ze krijgen vaak slecht/goedkoop voedsel zoals hormoonverstoorders en gifstoffen die natuurlijk erg schadelijk zijn voor de mens en waarschijnlijk nog schadelijker voor insecten. 
  3. Insecten worden vaak intensief gekweekt waardoor ze makkelijk ziektes krijgen die overdraagbaar zijn op de mens. De kans op zoönosen en pandemieën wordt mogelijk groter wanneer wij overstappen op een insectenrijk dieet. 

Voor de rest lijkt het qua eiwitten en andere voedingsstoffen veel op ander vlees waardoor het waarschijnlijk ook veel dezelfde effecten heeft.

En hoe duurzaam is het? Hier wisten we een stuk meer over. Duurzaamheid is voor veel mensen dé reden om insecten als voedselbron aan te dragen. Dit is omdat insecten veel korter leven en sneller groeien en daarmee minder voedingsstoffen verbranden. Daardoor kunnen insecten relatief meer opgenomen voedingsstoffen omzetten in vlees.

Dit zorgt ervoor dat je een efficiëntere vleesproductie hebt dan bij grotere veedieren, zoals kippen, varkens en koeien. Waar bij een kip gemiddeld 10 kilo voer nodig is voor 5 kilo vlees, is bij een sprinkhaan misschien 10 kilo voer genoeg voor 8 kilo vlees. Het is daardoor dus efficiënter om dezelfde hoeveelheid insecten te eten dan een mix van meer gebruikelijke dierlijke producten, omdat er minder voer voor nodig is. Er werd echter opgemerkt dat voor het grootschalig laten consumeren van insecten er een enorme industrie opgetuigd zou moeten worden, vergelijkbaar met de schaal van de huidige bio-industrie. En of dat nou zo duurzaam is, vroeg men zich zeker af.

Maar is het eten van insecten ethisch? Dit vond men uiteindelijk geen moeilijke vraag. Het ging al heel snel over dierenrechten, en vanuit dat oogpunt was het eten van insecten niet moreel houdbaar – zeker niet als je er een hele industrie voor optuigt. Om de discussie interessanter te maken, werd gekeken naar alleen dierenwelzijn. Hoe zouden die sprinkhanen zich erbij voelen? Het is over het algemeen makkelijker om je te verplaatsen in andere zoogdieren dan in een sprinkhaan. Dit is omdat deze dieren zo’n (voor ons) onvoorstelbaar bestaan leiden. Het neemt niet weg dat er altijd een mogelijkheid blijft bestaan dat deze dieren heel serieuze pijn voelen. Op dit moment weten we dat gewoon niet zo goed. Dan kan je twee dingen doen: hopen dat het wel goed zit en op de “wijsheid” vertrouwen dat deze dieren vast geen pijn voelen, zoals dat momenteel veel met dieren in de bio-industrie gaat, of het zekere voor het onzekere nemen en ze niet eten.

Als het aan de leden van de discussiemiddag ligt, was het een geslaagde sessie! Er zullen nog meer komen, eens in de zoveel tijd. Check de nieuwsbrief en de PINK! whatsapp-community voor updates van het volgende evenement!