Dieren zijn geen handelswaar

Amsterdam, 12 april 2017 – Vandaag komen de pandaberen Wu Wen en Xing Ya aan in Nederland, na een lange periode van onderhandelen tussen Nederland en China. PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, is niet blij dat deze dieren als ruilwaar ingezet worden om de diplomatieke banden tussen twee landen te versterken.

De twee panda’s zullen de komende jaren, onder toezicht van China, verblijven in Ouwehands Dierenpark te Rhenen. De dierentuin moet hiervoor maar liefst één miljoen euro per jaar aan de Chinezen betalen en dat terwijl de panda’s na verloop van tijd weer terug naar China zullen gaan. Naast het gesleep met de dieren en de hoge kosten die hiermee gepaard gaan, vindt PINK! het bovenal onethisch om levende wezens als handelswaar in te zetten, terwijl er diverse alternatieve giften mogelijk zijn om de relatie te versterken.

PINK! roept daarom de Nederlandse regering, Ouwehands Dierenpark en andere dierentuinen en bedrijven op, om in de toekomst geen levende wezens meer in te zetten om diplomatieke en handelsrelaties te versterken. Daarnaast doet PINK! de oproep om dieren in hun oorspronkelijke leefgebied te laten verblijven en meer geld uit te trekken voor hun bescherming ter plaatse.