Excursie naar het Europarlement

5 en 6 september 2017 , verslag door Peter de Weerd

Het is september en de zomervakantie is weer voorbij. Om het nieuwe politieke jaar goed te beginnen, ging een aantal PINK!’ers, waaronder ondergetekende, naar het hart van de Europese politiek: de Belgische hoofdstad Brussel.

Dinsdag 5 september ging de wekker al vroeg. Na te hebben verzameld in Rotterdam, reisden we gezamenlijk per trein naar station Bruxelles Luxembourg, om daar vlak naast het Europarlement uit te stappen. We werden ontvangen door Mandy, fractiemedewerker van de Partij voor de Dieren in het Europarlement, die ons door de beveiliging heen loodste. Daarna ontmoetten we de overige medewerkers van de fractie en Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, Anja Hazekamp. We kregen een rondleiding langs het fractiekantoor, het mediacentrum en de plenaire zaal, waar we uitleg kregen over samenwerking tussen fracties, stemprocedures en het werk van de vele vertalers die werkzaam zijn voor de parlementariërs.

v.l.n.r. Ilse Smit; Sebastiaan Wolswinkel; EP-lid Anja Hazekamp; Peter de Weerd; Falco van Hassel; Joke Claessen

Hierna was het alweer tijd voor een lekkere plantaardige lunch, samen met de gehele fractie. Vervolgens schoof Jo Schwabe aan, zij is lobbyiste voor Humane Society International, een van de grootste dierenwelzijnsorganisaties ter wereld. Jo vertelde ons hoe lobbyen in z’n werk gaat en hoe PINK! gebruik zou kunnen maken van verschillende lobbystrategieën. Niet veel later stond alweer het volgende interessante onderdeel op ons programma: we mochten een rondetafeldiscussie bijwonen die georganiseerd was in het kader van een expositie die georganiseerd is door Anja Hazekamp, samen met de dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming. De directeur, Philip Lymbery, vertelde dat de expositie genaamd #Stopthemachine gaat over de minder bekende slachtoffers van de industriële veehouderij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld olifanten en jaguars die hun leefgebied zien verdwijnen als gevolg van de kap van oerwouden voor sojaplantages. Europarlementariërs en medewerkers van NGO’s uit verschillende landen spraken hun waardering en dank uit aan Anja en Philip voor het organiseren van de expositie. Na de rondetafeldiscussie werd deze expositie officieel geopend en ook daar mochten wij als PINK!’ers bij aanwezig zijn, een hele eer! Nadat de nodige foto’s waren gemaakt en we de expositie hadden bekeken, was het tijd om afscheid te nemen van Anja en haar fractiemedewerkers. Het was ondertussen al avond en enigszins vermoeid door alle indrukken (en het vroege opstaan) gingen we op zoek naar een restaurantje om wat te eten. Dit bleek niet zo makkelijk, want we wilden natuurlijk plantaardig eten en veel eetgelegenheden in Brussel gingen om voor ons onbekende redenen al om 20:00 sluiten. Zo niet restaurant El Turco, een mediterraans buffetrestaurant niet ver van het Europarlement. We hebben er prima gegeten en niet geheel toevallig kwamen later verschillende mensen die we hadden gezien bij de rondetafeldiscussie en de expositie ook dineren in dit restaurant.

Met onze magen weer tevreden gesteld, gingen we op zoek naar ons hostel, dat in een buurt te vinden was met een niet al te beste reputatie. Het hostel zelf was echter prima en we waren blij dat we na een leerzame en leuke dag lekker konden slapen. Fris en fruitig trokken we de volgende ochtend na de lunch de stad weer in om ook nog wat anders dan alleen het Europarlement van Brussel te zien. Brussel staat natuurlijk bekend om Manneke Pis, maar wist je dat er ook een Jeanneke Pis te vinden is? Inderdaad, de vrouwelijke versie van die plassende kleuter. Best raar eigenlijk om daar een standbeeld van te maken, maar goed.

’s Middags trokken we toch weer richting het Europarlement, om daar het Parlementarium te bezoeken. Dit is het officiële museum van het Europarlement en de Europese Unie. Door middel van een digitaal kastje dat we om ons nek konden hangen, kon je overal in het museum op interactieve wijze meer te weten komen over bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van de Europese Unie, de terreinen waarop de EU allemaal actief is en wie de Europarlementariërs zijn. Een heel interessant museum, of je nou voor of tegen de Europese Unie bent. Om 18:00 uur ging het museum sluiten en was het voor ons tijd om weer naar het naastgelegen treinstation te gaan. Iets over half zeven vertrokken we weer naar Nederland, moe maar voldaan terugkijkend op deze twee dagen. Supergaaf dat je als actief lid bij PINK! kansen zoals deze krijgt. Mocht je die kans nou ook krijgen, grijp deze dan dus zeker met beide handen aan!