PINK! Awards

Ieder jaar op 4 oktober (Werelddierendag) worden de gouden wortel en de gouden stok uitgereikt. De twee prijzen verwijzen naar de bekende beeldspraak dat je iemand zowel met een beloning als een straf kunt motiveren. Leden van PINK! reiken de awards uit om politici buiten onze moederpartij aan te sporen zich van hun diervriendelijkste kant te laten zien.

De wortel is een beloning voor de politicus die iets moois heeft bereikt, of waardige idealen heeft uitgedragen. De stok is echter bedoeld als straf voor iemand die teleurstellend heeft gehandeld of zich slecht heeft uitgelaten.

De Gouden wortel en stok zijn zijn voor het eerst uitgereikt in 2013. In plaats van te redenen wat beter werkt – belonen of straffen – besloot het toenmalige bestuur om beide te doen. De intentie was om politici een drive te laten voelen om diervriendelijk te zijn, en ze het signaal te geven dat hun daden opgemerkt werden. Doorgaans nomineerde het bestuur een aantal geschikte kandidaten, en kregen leden de kans om door een stemming de winnaar te kiezen. Het uitreiken van de gouden wortel en stok is een traditie geworden, maar het bestuur wilde de betrokkenheid van leden versterken doormeer aandacht te besteden aan het nominatieproces.

Om het nominatieproces een prominentere rol te geven, heeft Chantal Gielen, bestuurslid promotie, eind 2016 een nieuwe opzet voor de awards uitgewerkt. Alle leden kunnen nu politici nomineren door een video interview met hen af te leggen. Leden kunnen hiervoor hulp verzoeken van het productieteam, en er zijn een aantal standaardvragen die iedereen wordt geacht te stellen, om structuur te bieden.

Het bestuur wil iedereen aanmoedigen om een oogje open te houden voor lokale politici die een nominatie hebben verdiend. Dat zijn mensen om in het zonnetje te zetten, en misschien zelfs van te leren hoe je op kleine schaal een mooi verschil kunt maken.

Om tijdens de stemming goed te kunnen overwegen wie de Gouden wortel het meest heeft verdiend, moeten onze leden goed geïnformeerd kunnen zijn. Daarom willen we alleen mensen nomineren die de tijd hebben genomen om een aantal vragen te beantwoorden. Dit kan door een video interview af te leggen. Het interview zal deel worden van één van onze YouTube projecten, en dus aan bepaalde eisen moeten voldoen. De verantwoordelijke leden van het productieteam kunnen hierbij helpen.

Tegen de tijd van de stemming zullen er verkorte versies van de interviews gemaakt worden. Om die zo gelijk mogelijk te maken, verzoeken we dat iedere genomineerde tenminste de volgende vragen wordt gesteld:

  • Wat heeft u ertoe bewogen om de politiek in te gaan?
  • Waarom zet u zich in voor dierenwelzijn?
  • Wat heeft u bereikt, of waar hebt u aandacht op gevestigd, in verband met dierenwelzijn?

Hieronder staat een overzicht met alle politici dit tot dusver dit jaar genomineerd zijn. Hun interviews zijn te vinden op ons YouTube kanaal.

Nomineren voor de Gouden Wortel kan tot 6 september, zoals hierboven wordt beschreven

Nomineren voor de Gouden Stok kan tot 13 september, door een mail met naam en toelichting te sturen naar promotie@pinkpolitiek.nl

De stemming om de winnaars te bepalen begint op 20 september

Op 4 oktober, dierendag, worden de winnaars via persbericht bekend gemaakt