PINK! hecht veel waarde aan een duurzame voedselvoorziening, zodat toekomstige generaties niet in de problemen zullen geraken door onze consumptiewijze. Hierbij is een andere denkwijze belangrijk: dieren zullen niet langer gezien moeten worden als machines en landbouw niet als een industrie. In de praktijk houdt dit in:
- Een verbod op de en intensieve veehouderij en meer respect voor dieren , alsook een regionale en gifvrije landbouw met een eerlijk inkomen voor de boer.
- Een eiwittransitie naar een meer plantaardig voedingspatroon en minder dierlijke eiwitten is zeer belangrijk om te zorgen voor een duurzame voedselvoorziening voor iedereen. PINK! vindt dat de overheid een belangrijke rol speelt in deze overgang.
- Zo kan er een vleestax ingevoerd worden, maar kunnen ook ontwikkelingen naar plantaardige vlees-, zuivel- en visvervangers worden ondersteund en kan een plantaardig voedingspatroon worden gepromoot.
Aan de productie van plantaardige voeding kan wat betreft duurzaamheid veel worden verbeterd en dit moet dan ook zeker gebeuren.
- Zo zal de landbouw minder afhankelijk moeten worden van fossiele grondstoffen (kunstmest) en chemische bestrijdingsmiddelen en zullen de monoculturen plaats moeten maken voor een agro-ecologische landbouw met wisselteelt.
- Glastuinbouw kan overgaan op een gesloten kassysteem voor meer energiebesparing en duurzamer worden door hergebruik van nutriënten en water.
- De omslag naar duurzame gifvrije landbouw kan alleen gemaakt worden als boeren hierbij hulp krijgen. PINK! is voor afschaffing van de landbouwsubsidies op termijn, maar daar staat tegenover dat boeren actief geholpen zullen worden om te schakelen.
- Biologische plantaardige producten worden gepromoot zodat boeren ook zonder subsidie een eerlijke prijs krijgen voor hun product.
- En natuurlijk zullen mensen zonder omwegen via subsidies een reëlere prijs voor hun producten gaan betalen, die niet alleen bij tussenhandelaren blijft hangen.
- Mensen zullen ook weer moeten leren waar hun voedsel vandaan komt, ook om voedselverspilling tegen te gaan.
- Regionale landbouw wordt bevorderd maar stadslandbouw kan hierin ook een belangrijke rol spelen. Houdbaarheidsdata moeten niet langer verspilling in de hand werken, een andere regelgeving kan dit aanpakken.