BRUL! Lente 2024: Hoe schrijf je een protestsong?

De activistische troubadour in jou naar boven laten komen

Tekst en fotografie door Fleur Smits

Hoe schrijf je een protestlied? Hoe schrijf je überhaupt een eigen nummer? Begin je met tekst of met een melodie? Kun je eigenlijk wel een nummer schrijven als je niet veel kennis hebt van muziektheorie? Laat al die vragen en zorgen maar even varen. In dit artikel ga ik je namelijk stap voor stap meenemen in hoe je zelf een nummer kunt schrijven. Het meest gave is dan natuurlijk dat je met je eigen nummer uiteindelijk ook op je omgeving een krachtige boodschap kunt overbrengen. Maar dat is allemaal voor later. Laten we eerst een lied schrijven.

Ik, Fleur, schrijf en componeer van kinds af aan eigen muziek. Toen ik nog jong was, ging het voornamelijk over wat mijn knuffels en ik op mijn slaapkamer aan dolle avonturen beleefden. Naarmate ik ouder werd, besefte ik steeds meer dat het schrijven van teksten en muziek me kan helpen om mezelf te uiten. Het helpt me om mezelf beter te begrijpen, maar ook beter grip te krijgen op wat ik zou willen delen met de buitenwereld. Nu ik een aantal jaren ook met mijn muziek optreed en op verschillende podia mijn eigen nummers heb gespeeld, heb ik gezien wat mijn nummers kunnen doen met het publiek.
Mijn nummers gaan over allerlei onderwerpen. Denk aan mentale gezondheid en inclusiviteit, maar ook aan dierenrechten, natuurrechten en klimaatverandering. Als ik tijdens het spelen van een lied over een kalfje zie dat mensen emotioneel geraakt worden, breekt tijdens het zingen mijn hart telkens opnieuw, maar besef ik ook dat het megabelangrijk is om de verhalen te delen. Ik ben dan des te meer dankbaar dat muziek bestaat, omdat ik op deze manier tot de harten van de mensen kan komen en kan delen wat gehoord moet worden.
Hoe schrijf je zelf een nummer? Ik ga proberen het stap voor stap uit te leggen. Ook als je geen kennis hebt van muziektheorie of misschien zelfs geen instrument in huis hebt, kun je met veel van deze tips toch vooruit. Ik ben geen muziekdocent of een heilige, dus de tips die ik deel vormen niet dé manier om een lied te schrijven. Wat ik hier deel, komt puur voort uit mijn ervaringen en kennis. Niks moet, alles mag. Gewoon lekker muziek maken!

Veganisme

Mocht je geen instrument in huis hebben, kun je voor de muzikale begeleiding van je lied ook een app gebruiken, zoals GarageBand (iOS). Als je wel instrumenten tot je beschikking hebt, maar misschien nog niet heel veel weet over hoe je erop kunt spelen, kun je met eenvoudige akkoorden al ver komen. Akkoorden zijn een samenklank van drie of meer tonen. De meeste popliedjes zijn opgebouwd uit dezelfde akkoordprogressies. Let er maar eens op als je naar de hitlijsten luistert. Als je eenmaal de akkoordprogressies kunt herkennen, zal het opvallen dat veel popliedjes dezelfde progressies gebruiken, maar soms in een iets andere volgorde, in een andere toonsoort of in een ander tempo.
Voorbeelden van ‘eenvoudige’ akkoord-progressies zijn | Em | C | G | D | of | C | G | Am | F |. Je kunt hierbij de akkoorden, dus de letters, eventueel nog verwisselen om voor variatie te zorgen. Je zou de akkoorden op bijvoorbeeld je piano, keyboard of gitaar kunnen spelen, maar je kunt ze ook invoeren in een app, zoals GarageBand.

Onderwerp

Allereerst is het goed om te bedenken waar je een lied over wilt schrijven. Zit je vandaag niet zo lekker in je vel en heeft het een specifieke reden, of juist niet? Je kunt dan schrijven over wat er door je hoofd spookt. Denk je vandaag misschien veel aan de transportwagen vol met dieren die je onlangs door de straat hebt zien rijden? Daar kun je ook een liedje over schrijven. Schrijf je een lied voor iemand anders? Bijvoorbeeld je jarige vriendin, je lieve oma of voor je hond? Het kan allemaal! Voel vooral niet de druk dat het meteen perfect moet zijn of dat je het meteen dezelfde dag nog op de markt zou moeten komen. Het zijn jouw woorden, jouw gedachten, jouw melodieën. Die mag je voor jezelf houden of delen; de keuze is aan jou.

Tekst

Je hoeft niet per se een nummer te schrijven met gezongen tekst. Nogmaals: niks moet, alles mag. Je kunt ook alleen door de titel aangeven dat het nummer met een bepaald onderwerp te maken heeft. Dan kun je ervoor kiezen om het puur instrumentaal te houden. Denk bijvoorbeeld aan de pianist en componist Ludovico Einaudi. Hij speelde ‘Elegy for the Arctic’ tussen smeltende ijsrotsen. (Ludovico Einaudi – “Elegy for the Arctic” – Official Live (Greenpeace), 2016).
Mocht je wel een nummer willen componeren met tekst, kun je naar aanleiding van je onderwerp opschrijven wat je wilt zeggen. Ook dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt in een woordweb gedachten bij elkaar zetten die je te binnen schieten. Het kan ook werken om gelijk in dichtvorm wat regels op papier te zetten. Misschien wil je eerst de melodie horen, om daar vervolgens tekst bij te schrijven. Dat is ook helemaal prima.

Melodie

Je kunt op verschillende manieren een melodie schrijven. Dat noem je ook wel componeren. Dit kun je doen door de akkoorden in een applicatie in een loop, op herhaling, te zetten en daar vervolgens op mee te neuriën. Als je op een instrument speelt, kun je akkoordprogressies spelen en daar vervolgens op mee neuriën. Soms ontstaan melodieën al tijdens het neuriën, maar soms heb je nog wat inspiratie nodig. Luister naar de vogels die je in de tuin kunt horen fluiten, naar de mensen in de winkel die in ritmes lijken te praten, of de klussers die op straat in een ritme met de hamer slaan. Je kunt ook inspiratie krijgen door naar klassieke muziek te luisteren. In popmuziek worden regelmatig vaste structuren gebruikt, terwijl in klassieke muziek, maar zeker ook in jazzmuziek, meer gevarieerde structuren worden gebruikt. Begrijp het niet verkeerd: popmuziek is juist een mix van allerlei stijlen, dus in die zin juist ook wel weer gevarieerd. Echter, voor een groot deel van de nummers die in de hitlijsten staan, is een vaste formule gebruikt, zoals vaak dezelfde akkoorden-progressie | Em | C | G | D |. Ter inspiratie voor melodieën, maar ook voor teksten, kan het ook interessant zijn om beeldende kunst te analyseren. Observeer de structuren, de compositie of de contrasten. Misschien vind je daarin ook wel weer inspiratie voor een thema of melodie.

Structuur

Je bent natuurlijk helemaal vrij in de structuur die je kiest voor je nummer. Een van de meest gebruikte structuren is als volgt: intro – couplet 1 – refrein – couplet 2 – refrein – tussenstuk – couplet 3 of brug – refrein – refrein – outro. Je kunt hier zelf nog allerlei variaties op maken, bijvoorbeeld door een pre- of post-refrein toe te voegen. Dat zijn delen van het lied die je voor (pre) of na (post) het refrein plaatst. Het is fijn om een structuur te hebben voor je lied voor enige houvast. Het kan ook bijdragen aan herkenbaarheid bij je publiek. Je kunt doen wat je wilt met je muziek. Dus als je helemaal geen vaste structuur wilt gebruiken, is dat ook helemaal prima.
Nummers die interessant zijn om te beluisteren zijn bijvoorbeeldm ‘Tiny Dancer’ van Elton John, ‘Leeg Restaurant” van Froukje en ‘Welterusten Mijnheer De President’ van Boudewijn de Groot. Ik vind het prikkelend wanneer ik een lied hoor waarbij ik niet helemaal kan plaatsen of ik nu een herhaling van het refrein hoor, een nieuw couplet of misschien al de brug. Structuur kan zorgen voor consistentie§ of houvast, maar alternatieve structuren kunnen juist ook prikkelen als experiment.

Op een rijtje

Om nog even kort samen te vatten wat belangrijke stappen zijn om te onthouden wanneer je een liedje schrijft: vorm akkoordenprogressies, schrijf de tekst, neurie mee met de akkoorden en vorm aldoende een melodie. Daarmee kun je vervolgens een structuur opzetten.
In dit stuk heb je een heleboel tips kunnen lezen, vooral over het praktische deel van een nummer schrijven. Verder kan ik je niks opleggen over het thema dat jij met je eerste liedje zult aansnijden, de woorden die jij zult kiezen voor je nummers en de akkoorden waarmee je jezelf zult begeleiden. Wel kan ik je zeggen dat het een kwestie is van heel veel schrijven. Hoe meer liedjes je schrijft, hoe vaker je beseft dat je een pareltje hebt geschreven. Uit ervaring kan ik delen dat ik bij wijze van spreken honderd liedjes schrijf voordat daar één sterk nummer tussen zit. De andere 99 nummers zijn experimenten, bijvoorbeeld op het gebied van akkoordenprogressies, dynamiek, tone of voice of instrumentale begeleiding. Toch alvast een beetje inspiratie nodig? Neem gerust een kijkje op mijn sociale kanalen @fleur.smitss (Instagram) en @fleur.smits (YouTube). Hiernaast is de tekst te lezen van mijn nummer Verhef Je Stem. Ik hoop dat je gauw de inspiratie vindt om een melodie te schrijven waarmee je je stem kunt laten horen!
Tip: zet een dictafoon op tijdens het componeren, mijmeren of experimenteren. Het zou heel jammer zijn als je een melodie neuriet en daarbij meteen ook een tekst zingt, die je een paar minuten daarna niet meer volledig kunt terughalen in je gedachten. Het kan daarom helpen om een dictafoon aan te zetten zodra je achter je instrument gaat zitten of zodra je begint te zingen. Je hoeft het pas weer uit te zetten wanneer je denkt klaar te zijn met componeren. Je kunt dan de verkeerde stukjes altijd nog wissen achteraf, maar dan heb je in ieder geval dat ene stukje erop staan waarop je een nieuwe melodie zong!

Verhef je stem

(2023, Fleur Smits)
Besneeuwd land, wijl de kern brandt
De aarde die slaat alarm
Water over kant, overspoelde stand
Ook al sneeuwt het, de aarde heeft het warm
En ik zou kunnen vragen
Verhef je stem
Stap nou op, red de aarde
Maar dat is al gezegd
En niemand luistert tot nog toe
Pas als het brandt zo diep
Het brandt zo diep
Door de bossen heen
Zelfs als je hart die brandt dan ziet
Blijft hier het vuur te veel
Water dat te hoog is
Vuur waar dan nu nood heerst
Het lijkt maar te groeien
Terwijl de bossen meer verkleinen
Alle dieren mee verdwijnen
Ik zie ze niet meer
Zijn ze weg?
En ik zou kunnen vragen
Verhef je stem
Stap nou op, red de aarde
Maar dat is al gezegd
En niemand luistert tot nog toe
Pas als het brandt zo diep
Het brandt zo diep
Door de bossen heen
Zelfs als je hart die brandt dan ziet
Blijft hier het vuur te veel
En ik zou kunnen vragen
Verhef je stem
Stap nou op, red de aarde
Maar dat is al gezegd
En niemand luistert tot nog toe
Pas als het brandt zo diep
Het brandt zo diep
Door de bossen heen
Zelfs als je hart die brandt dan ziet
Blijft hier het vuur te veel
Kijk, kijk eens hier
Niet naar wat je wint
Maar daardoor verliest
Hoor je het smeulen?
Je hoort de mensen
Met hun geld en hun groei
Het vermoeit
En ik zou kunnen vragen
Verhef je stem
Stap nou op, red de aarde
Maar dat is al gezegd
En niemand luistert tot nog toe
Pas als het brandt zo diep
Het brandt zo diep
Door de bossen heen
Zelfs als je hart die brandt dan ziet
Blijft hier het vuur te veel