PINK! ontmoet le Parti Antispéciste Citoyen pour la Transparence et l’Ethique (PACTE)

23 september 2017, verslag door Suzanne Onderdelinden

Er is een ruimte gereserveerd in een extreem hip kantoorgebouw. Hier treffen wij Caroline Fons-Battesti, een lange donkerharige dame die Vlaams spreekt, wat het contact gelijk makkelijk maakt. Het valt direct op dat ze een erg sterke mening heeft over het huidige politieke landschap in Frankrijk. Dit lijkt ook te passen bij de visie van PACTE: geen gemier met het toejuichen van elk klein stapje, maar de echte problemen hard aanpakken.

Gelijkgestemden op links

Hoewel PACTE natuurlijk liever zelf zitting neemt in het parlement is daar momenteel nog niet (veel) uitzicht op, ondanks dat hun resultaten bij de afgelopen verkiezingen goed waren (1%, wat erg veel is voor een startende partij). Zij gaan binnenkort spreken met Jean-Luc Mélenchon, van de Parti de Gauche. Hoewel zij niet hetzelfde zijn komen een goed aantal fundamentele standpunten wel overeen, bijvoorbeeld op het gebied van milieu en hun ideeën over kernenergie. Mélenchon is populair, hij behaalde ongeveer 20 procent van de stemmen. We concluderen dat het vaak juist (extreem-)rechts is dat zich bekommert om dierenwelzijn: wellicht zien zij het als hun nationale trots om goed te zijn voor dieren.

De PACTE als partij voor jongeren

De aanpak die PACTE nastreeft heeft natuurlijk als kernthema dierenwelzijn. Om een breed publiek aan te spreken linken zij alle onderdelen van hun programma hieraan: bijvoorbeeld een vermindering van uitstoot van broeikasgassen door een vermindering van de veestapel. Met name milieuproblematiek maar ook dierenwelzijn zijn populaire thema’s onder jongeren. Om deze reden zijn zij dan ook druk bezig om een plan voor sociale media op te zetten en zo nog meer jongeren te bereiken. (Hoewel Caroline het nut van sociale media inziet is zij er persoonlijk geen fan van omdat online ruzies weinig constructief zijn en ze liever ziet dat mensen persoonlijk met elkaar in gesprek gaan). Grote evenementen zoals de jaarlijkse VeggiePride in Parijs zijn ook erg geschikt om je als organisatie zichtbaar te maken aan jongeren, evenals eventuele idolen die steun uitspreken voor PACTE. Echt de straat op gaan is lastig vanwege het kleine aantal leden. Een Politieke Jongeren Organisatie zou een optie zijn, maar dit is helemaal niet zo gebruikelijk in Frankrijk. Het enige wat er enigszins in de buurt komt zijn de online discussieplatformen waar extreemrechtse jongeren elkaar treffen, maar echt georganiseerd zijn die niet.

Nog een lange weg te gaan

Al met al lijkt het er wel op dat er een beweging gaande is in Frankrijk, dankzij de jongere generatie. Helaas denken de huidige machthebbers nog erg beperkt: zo heeft de dochter van Caroline (die nota bene naar een privéschool gaat) een allergiebrief moeten voorleggen zodat zij veganistisch kan eten op school. Eigen lunch meenemen is namelijk niet toegestaan.

De positieve kant van Europa

Hoewel PACTE geen zetel heeft gekregen in de recente verkiezingen zijn zij wel bezig met de aanstaande Europese verkiezingen. Mogelijk is er weer een samenwerking mogelijk zoals al eerder heeft plaatsgevonden met onder andere de Partij voor de Dieren. In tegenstelling tot wat er gedacht wordt is PACTE namelijk zeker niet tegen Europa maar wel voor een ander Europa, en draagt dit graag uit.

Levende wezens

Na de meeting gaan we samen iets drinken. PINK!’ers elders komen de L214 tegen en Caroline vertelt ons dat het een organisatie is zoals Animal Rights en Bite Back. L214 slaat op het artikel in de Franse grondwet dat dieren aanduidt als levende wezens, hoewel zij nog steeds vaak als objecten worden behandeld. Na een drankje of twee vertrekken Caroline en haar dochter richting de trein, zij moeten nog terug naar Parijs.