PINK! ontmoet studenten van HAS hogeschool

17/10/2019, verslag door Benjamin van Sterkenburg

De boerenprotesten waren de afgelopen weken vol in het nieuws. PINK! is absoluut tegen elke vorm van geweld, maar vindt protesteren een belangrijk onderdeel van onze democratie. Naast protesteren is met elkaar in gesprek gaan ook belangrijk. PINK! werd een paar maanden geleden uitgenodigd voor een gesprek met studenten van de HAS hogeschool en daarom ging Benjamin, onze voorzitter, er naartoe.

Joep, ons allen bekend en doorgewinterd PINK!’er, werkt aan de HAS Hogeschool als wiskundedocent. Uitgesproken als hij is heeft hij er nooit een geheim van gemaakt lid te zijn van Partij voor de Dieren en PINK!. Het zou zacht uitgedrukt zijn wanneer we stellen dat de Partij een niet al te beste reputatie heeft binnen grote delen van deze school, die een focus heeft op agrarische opleidingen. Het debat rondom boeren is natuurlijk al langere tijd gaande en de emoties kunnen hoog oplopen Daarom was er behoefte bij studenten agri-food business om hier met leden van de Partij voor de Dieren over te praten. Joep kende Benjamin gelukkig en zag hierin een mooie kans.

Hij nodigde Benjamin uit om samen met ongeveer 10 studenten in gesprek te gaam over de bio-industrie en over dierenwelzijn. De ontmoeting begon met een fragment van Esther Ouwehand. Daarna lichtte twee docenten toe wat zo ongeveer de bedoeling was en stelden ons voor. 

Wat ons direct opviel was de oprechte interesse van de jongens. Soms waren de vragen wat persoonlijker van aard, bijvoorbeeld of wij vegetariërs waren en waarom dan precies. Soms ook wat abstracter: of wij zouden willen dat de hele wereld geen vlees meer at en of dat verboden zou moeten worden. Uiteraard lagen onze meningen ver uit elkaar – met name onze definitie van dierenwelzijn verschilde nogal – maar er waren ook zeker momenten van wederzijds begrip. Problemen met de bio-industrie zijn niet alleen de schuld van de boeren, daar moet de politiek en de consument ook zeker haar verantwoordelijkheid in nemen.

Wat ons opviel was dat deze jongens zich sterk bewust waren van de kritieken vanaf de dierenactivistische kant. Wij zijn bijgeschoold als het gaat klimaatregelaars in een megastal, extra loopruimte voor kippen en soms vermoeiende veranderingen van de politiek wanneer weer blijkt dat de ene aanpassing van de wet nog niet is doorgevoerd en daar is de andere alweer. Maar ook zij konden met ons meekomen, bijvoorbeeld wanneer we aan de hand van een morele vergelijking tussen een kind en een varken toelichtten waarom onze omgang met varkens echt niet kan. Of wanneer we het hadden over hoe lastig het is om mensen hun gedrag te laten aanpassen en minder vlees te laten eten wanneer ze gestuurd worden door de markt, de politiek en familiegewoontes.

Al met al was het een leerzaam gesprek voor beide partijen en kon er gelukkig ook af en toe nog wat gelachen worden. We hebben het er over gehad hier een gewoonte van te maken, om elkaar stapje voor stapje beter te leren begrijpen. Dus wanneer iemand met ons in gesprek wilt: stuur gewoon een mail.