Klimaatstakingen

Klimaatverandering gaat het onmogelijk maken voor jongeren om een normaal leven te leiden, tenzij er snel iets wordt gedaan. Maar het wordt steeds duidelijker dat volwassenen zichzelf er niet toe kunnen zetten om onze toekomst zeker te stellen, en ondertussen hebben ze ons vastgezet door leerplicht. Dat pikken we niet langer. School heeft alleen zin als we een toekomst hebben, dus laten we die eerst zeker stellen!

De klimaatstakingen zijn over de hele wereld bezig, en worden steeds groter. Nederland was na Zweden het eerste land waar klimaatstakingen werden georganiseerd, toen PINK! in september 3 weken lang staakte in Den Haag. Ondertussen zijn veel meer organsiaties en individuën betrokken.

Hier vind je alles over de waar, wanneer en waarom van de stakingen, inclusief een uitleg over waarom jij het recht hebt om te staken, en hoe je die ook van je school kunt krijgen.

Waar wordt al gestaakt?

Naast de plekken die al op de kaart staan, zijn er allemaal steden waar jongeren al aan de slag willen. Als er nog niets in jouw buurt is, laat ons weten dat je voor je idealen uit wil komen, en wij koppelen je aan andere jongeren in je omgeving. Of je kunt natuurlijk alleen beginnen, net als de grote klimaathelden zoals Greta uit Zweden en Lilly uit Zeist.

Wanneer wordt gestaakt?

Onder de naam ‘Fridays for Future’ vind wereldwijd in steeds meer steden iedere vrijdag een staking plaats. Weet jij van een staking die nog niet in onze agenda staat? Laat het ons weten!

Bekijk de complete agenda

Waarom wordt gestaakt?

Klimaatverandering is één van de grootste risico’s waar de mensheid ooit mee om heeft hoeven gaan. Maar in Nederland hebben we nog een reden om te staken. Want wist je dat staken voor ons de enige manier is om niet steun te bieden aan een regering die illegaal handelt!

Met het Urgenda vonnis heeft een rechter aangegeven dat de Nederlandse regering zó weinig doet tegen klimaatverandering, dat de veiligheid van burgers bedreigd wordt. Maar dat is één van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de overheid, en zij zijn verplicht om die na te komen. 

Hoe krijg je recht om te staken?

Volgens de Nederlandse grondwet heb jij als burger demonstratierecht. De leerplichtwet beperkt dit recht voor jongeren die nog geen 16 zijn, of nog geen diploma hebben. Eigenlijk mag dat niet, maar jouw schoolleiding zal toch verwachten dat je je aan de leerplichtwet houdt.

Gelukkig geeft de leerplichtwet jou ook een manier om stakingsrecht aan te vragen. Wij hebben een brief opgesteld waarmee je dat recht kunt aanvragen. Bekijk de brief met een ouder/verzorger, om te zorgen dat je de juiste stappen neemt, maar weet dat je het recht hebt.

Contact

Voor alle vragen, opmerkingen, ideeën, verzoeken of aanboden rondom de klimaatstakingen kun je contact opnemen met de algehele coördinator via fridaysforfuturenl@gmail.com.

Als jouw/uw mail specifiek betrekking heeft tot de rol die PINK! speelt, stuur dan de mail naar klimaat@pinkpolitiek.nl.