Jongeren van de
Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren is de moederpartij van PINK!. Wij zijn formeel een onafhankelijke organisatie, maar onze doelen en kernwaarden komen overeen, en we proberen dan ook zo nauw mogelijk samen te werken. 

De relatie tussen een politieke jongerenorganisatie en een politieke partij is symbiotisch, maar niet noodzakelijk altijd harmonieus. PJO’s hebben een verantwoordelijkheid om hun moederpartij scherp te houden, en als nodig de vinger op de zere plek te leggen. Dit maakt de beweging op de lange termijn krachtiger. PINK! heeft hier echter een stuk minder werk aan dan onze collega-PJO’s.

Geschiedenis

Oprichting

September 2006 wordt PINK! opgericht. Met uitzicht en volle vertrouwen op een overwinning bij de verkiezingen van november 2006, waarmee de PvdD inderdaad haar eerste zetels in de Tweede Kamer zal halen, is dit het moment om een jongerenorganisatie te creëren.

Om PINK! een vliegende start te geven, financiert de PvdD een abricampagne om leden te werven.

De naam PINK! wordt gekozen als verwijzing naar het toenmalige logo van de partij: een volwassen koe. Een puberende koe heet namelijk een pink.

Onafhankelijkheid

Oktober 2012 stelden de leden van PINK! ons beginselmanifest op. Deze eindigde met de woorden,
"Met trots sluit PINK! zich vanwege deze idealen aan bij de Partij voor de Dieren als haar onafhankelijke politieke jongerenorganisatie. Door het steunen van de [PvdD] en haar aanjaagfunctie binnen de Nederlandse politiek denken wij ons doel, een rechtvaardige wereld voor mens en dier, het beste te kunnen bereiken."

Hiermee maakten de leden ruimte om een eigen politiek programma te ontwikkelen, terwijl ze toch vooral onze verbondenheid benadrukten.

Groeiende waarde

Over de jaren heen heeft PINK! zich ontwikkeld tot een vereniging die stevig in haar eigen schoenen staat, maar het liefst zij aan zij staat met onze moederpartij.

Omdat wij als PINK! minder directe verantwoordelijkheid dragen, kunnen we onszelf meer vrijheid gunnen: soms om de wijdere implicaties van onze visie te verkennen, soms om ons feller uit te spreken tegen onrecht. Hierdoor leeft bij ons een andere ethos dan de partij, en zodoende kunnen wij elkaar aanvullen.

De partij kan altijd op leden van PINK! rekenen: van campagne voeren, tot meedenken over verkiezingsprogramma's.

De volgende generatie

Maart 2018 werd het eerste actieve PINK!-lid verkozen tot volksvertegenwoordiger voor de PvdD. Robert Barker werd raadslid in Den Haag. Later dat jaar werd oud-voorzitter Eva Akerboom beëdigd als vervangend lid van de Tweede Kamer.

PINK! heeft niet alleen de gewoonlijke plicht van een PJO om haar moederpartij over de jaren heen van een stroom vervangers te voorzien. De Partij voor de Dieren groeit snel, en zal dat naar alle waarschijnlijkheid nog lang blijven doen. Toch zal het lang duren voor zij mensen met politieke ambitie zal aantrekken. PINK! is hard nodig om ervoor te zorgen dat onze beweging haar potentieel kan waarmaken.

De partij zelf

De Partij voor de Dieren heeft uiteraard een eigen website. Daar vindt u meer informatie over haar geschiedenis, huidige organen en volksvertegenwoordigers, en bovenal haar vele politieke succesen.