Help de bij

Met je eigen geveltuintje

Een geveltuin is een mini-tuin voor je huis. Je haalt de stenen die tegen je huis aan liggen weg en plant bloemen ervoor in de plaats. Dit mag volgens de wet zolang er genoeg loopruimte is. Voor de precieze regels in Haarlem, bekijk de website van de gemeente.

Welke planten? 
Het is belangrijk om inheemse en insectvriendelijke planten neer te zetten. Planten die niet inheems zijn, en dus uit het buitenland komen, kunnen het natuurlijk evenwicht verstoren door bijvoorbeeld inheemse planten te overwoekeren en die te laten verdwijnen. 

Een lijstje aan geschikte planten: 

  • Voorjaarsbloeiers:
    Gevlekt longkruid, kruipend zenegroen, hondsdraf*, daslook, vingerhelmbloem, bosanemoon, lelietje-van-dalen.
    Verder kunt u denken aan bollen, zoals blauw druifje, krokus, narcis, sneeuwklokje en tulpen.
    Als u soorten kiest die verwilderen heeft u met één keer planten ieder voorjaar bloemen.
  • Vaste planten voor zonnige plaatsen:
    Grote kattenstaart, wilde marjolein, beemdkroon, zeepkruid, duifkruid, klokjes (zoals ruig klokje), bieslook, vergeet-mij-nietjes, muurbloem, ooievaarsbek (zoals beemdooievaarsbek), salie, tijm.
  • Vaste planten voor (half) beschaduwde plaatsen:
    Bosvergeet-mij-nietje, lievevrouwebedstro, gevlekt longkruid, kruipend zenegroen, gevlekte dovenetel, maarts viooltje.
  • Éénjarige of tweejarige planten:
    Vingerhoedskruid, bernagie (komkommerkruid), echte kamille en viooltjes (zoals driekleurig viooltje), goudsbloem.
  • Najaarsbloeiers:
    Duizendblad, robertskruid, dagkoekoeksbloem, duifkruid, klimop.
  • Klimplanten:
    Klimop, hop, kamperfoelie, heggenrank, bosrank.

Najaarsplanten 
Steeds meer mensen willen de stad groener maken om de bij te redden, waardoor in de zomer vele bloemen te zien zijn. Maar bijen hebben ook in de herfst en de winter bloemen nodig om te overleven. Wanneer je dus een geveltuintje aanlegt, denk er dan ook aan om najaarsbloeiers neer te zetten.

Verbetering 
Het redden van de bij en andere insecten komt steeds meer in het nieuws en daardoor vinden gemeenten een klimaatbestendige stad steeds belangrijker. Wist je bijvoorbeeld dat Haarlem in 2014 nog de minst groene stad was van de 31 grootste steden, terwijl Haarlem ondertussen groener is geworden dan Amsterdam, Rotterdam en Den Haag? Er is dus steeds meer verbetering. Helaas zijn we er nog lang niet, want het oppervlakte groen vergeleken met steden buiten de randstad is nog steeds te klein. Voor een uitgebreidere kaart van Nederland over het aantal groen, kijk eens op deze website.

Meedoen met dit soort evenementen? 
Dat kan door lid te worden van PINK! voor slechts €9,- per jaar, zolang je 28 jaar of jonger bent. Deze actie was deel van onze actie-excursie, waarbij we naar een stad van Nederland gaan om mensen ergens bewust van te maken, met name over dieren, natuur en milieu. Deze vindt twee keer in het jaar plaats. Daarnaast doen we een hoop andere activiteiten. Kijk in onze agenda en kom vrijblijvend langs om kennis te maken met PINK!.