Help de bij

Met je eigen geveltuintje

Een geveltuin is een mini-tuin voor je huis. Je haalt de stenen die tegen je huis aan liggen weg en plant bloemen ervoor in de plaats. Dit mag volgens de wet zolang er genoeg loopruimte is. Voor de precieze regels in Haarlem, bekijk de website van de gemeente.

Welke planten? 
Het is belangrijk om inheemse en insectvriendelijke planten neer te zetten. Planten die niet inheems zijn, en dus uit het buitenland komen, kunnen het natuurlijk evenwicht verstoren door bijvoorbeeld inheemse planten te overwoekeren en die te laten verdwijnen. 

Een lijstje aan geschikte planten: 

 • Voorjaarsbloeiers:
  Gevlekt longkruid, kruipend zenegroen, hondsdraf*, daslook, vingerhelmbloem, bosanemoon, lelietje-van-dalen.
  Verder kunt u denken aan bollen, zoals blauw druifje, krokus, narcis, sneeuwklokje en tulpen.
  Als u soorten kiest die verwilderen heeft u met één keer planten ieder voorjaar bloemen.
 • Vaste planten voor zonnige plaatsen:
  Grote kattenstaart, wilde marjolein, beemdkroon, zeepkruid, duifkruid, klokjes (zoals ruig klokje), bieslook, vergeet-mij-nietjes, muurbloem, ooievaarsbek (zoals beemdooievaarsbek), salie, tijm.
 • Vaste planten voor (half) beschaduwde plaatsen:
  Bosvergeet-mij-nietje, lievevrouwebedstro, gevlekt longkruid, kruipend zenegroen, gevlekte dovenetel, maarts viooltje.
 • Éénjarige of tweejarige planten:
  Vingerhoedskruid, bernagie (komkommerkruid), echte kamille en viooltjes (zoals driekleurig viooltje), goudsbloem.
 • Najaarsbloeiers:
  Duizendblad, robertskruid, dagkoekoeksbloem, duifkruid, klimop.
 • Klimplanten:
  Klimop, hop, kamperfoelie, heggenrank, bosrank.

Najaarsplanten 
Steeds meer mensen willen de stad groener maken om de bij te redden, waardoor in de zomer vele bloemen te zien zijn. Maar bijen hebben ook in de herfst en de winter bloemen nodig om te overleven. Wanneer je dus een geveltuintje aanlegt, denk er dan ook aan om najaarsbloeiers neer te zetten.

Verbetering 
Het redden van de bij en andere insecten komt steeds meer in het nieuws en daardoor vinden gemeenten een klimaatbestendige stad steeds belangrijker. Wist je bijvoorbeeld dat Haarlem in 2014 nog de minst groene stad was van de 31 grootste steden, terwijl Haarlem ondertussen groener is geworden dan Amsterdam, Rotterdam en Den Haag? Er is dus steeds meer verbetering. Helaas zijn we er nog lang niet, want het oppervlakte groen vergeleken met steden buiten de randstad is nog steeds te klein. Voor een uitgebreidere kaart van Nederland over het aantal groen, kijk eens op deze website.

Meedoen met dit soort evenementen? 
Dat kan door lid te worden van PINK! voor slechts €9,- per jaar, zolang je 28 jaar of jonger bent. Deze actie was deel van onze actie-excursie, waarbij we naar een stad van Nederland gaan om mensen ergens bewust van te maken, met name over dieren, natuur en milieu. Deze vindt twee keer in het jaar plaats. Daarnaast doen we een hoop andere activiteiten. Kijk in onze agenda en kom vrijblijvend langs om kennis te maken met PINK!.

Vacant

Vacant

Bestuurslid pers en promo | Beheert social media en pagina's van de afdeling op de site en is verantwoordelijk voor bekendheid in de regio en ledenwerving

Heb je interesse om bestuurslid pers en promo te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Vacant

Vacant

Bestuurslid politiek | Contactpersoon voor andere PJOs en fracties van de PvdD

Heb je interesse om bestuurslid politiek te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Vacant

Vacant

Bestuurslid acties | Zorgt voor voldoende activiteiten die van waarde zijn voor leden

Heb je interesse om bestuurslid acties te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken.

Esther (zij/haar)

Esther (zij/haar)

Secretaris | Beheert de afdelingsmail en zorgt voor procedurele zaken

Ik ben Esther, ik ben 25 en woon samen met mijn partner en onze derpy chihuahua in Helpman (Groningen). Thuis hebben wij bijna 100 planten en staat het hele balkon vol met bakken met bijenbloempjes en kruiden. Op het moment ben ik bezig met een master geschiedenis, en vanaf september ga ik daar ook een master digital humanities bij doen. Ik hou me daarbinnen vooral bezig met de (on)duurzaamheid van digitale ontwikkelingen. Verder werk ik als barista en brand ik lekkere koffie. Mijn lievelingskleur is geel en ik hou van rode wijn. Ik heb veel zin in dit avontuur bij PINK! en ik hoop op deze manier iets bij te kunnen dragen aan een wereld waar we veel minder destructief omgaan met de planeet en de mens niet meer als oppermachtig zien tegenover andere levende wezens.

Joel (hij//die)

Joel (hij//die)

(Co-)Voorzitter | Beheert toezicht binnen het bestuur en creëert een goede groepsdynamiek
Penningmeester | Zorgt dat de begroting goed wordt benut en handelt declaraties af

Hi! Ik ben Joel, 29 jaar en studeer International Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Miroya deel ik de voorzittersfunctie om zo een frisse en bonte toevoeging aan onze afdeling te geven! Wat mij zo ontzettend fascineert is de dierenwereld. Als mens lijken we het allemaal beter te weten terwijl wij zó veel van allerlei diersoorten kunnen leren. De aarde kent autorijdende orang-oetans en schildernde dolfijnen en toch gaan we ze behandelen als objecten zonder enkele waarde. Zijn we echt slimmer dan de rest? Een ding is zeker: Als mens maken we ons vaak het meest druk over een heleboel onbelangrijke en onatuurlijke zaken. En juist daarom wil ik me inzetten om bepaalde dingen weer ongedaan te maken waar mijn passie ligt: De modewereld en lhbti*-gerelateerde zaken.

Vacant

Vacant

Juniorvoorzitter | Beheert toezicht binnen het bestuur van Noord Nederland en creëert een goede groepsdynamiek

Heb je interesse om juniorvoorzitter te worden? Mail dan naar noord-nederland@pinkpolitiek.nl, of bekijk eerst de functieomschrijving door op de afbeelding te klikken (onder functieomschrijvingen afdelingsbestuur – voorzitter). Juniorvoorzitters lopen in eerste instatie mee met het gehele afdelingsbestuur. Daardoor krijg je een breder inzicht op de verschillende taken en een gevoel voor de groepsdynamiek in het desbetreffende afdelingsbestuur. Je hoeft minder tijd te investeren dan de voorzitter. 

Bestuurslid X (X/X)

Bestuurslid X (X/X)

Bestuursfunctie | Omschrijving van de bestuursfunctie

Persoonlijke tekst 

–Dit kun je verwijderen nadat je het gelezen hebt! —

// Hoe werkt de popup? Volg de 3 stappen:

// 1. vergeet niet een naam voor de selector toe te voegen-> pop-up instellingen (tandwiel rechts beneden) -> geavanceerd -> advanced tab -> open by selector (vergeet de punt  voor de selector niet!)
Voorbeeld: .popupvoorzitter

// 2. activeer de selector op de “over mij” button op je template / afdelingspagina
-> op “over mij” klikken -> inhoud -> tekstbewerker -> “tekst” tab (staat naast “visueel”) -> de speciefke naam van de selector  naast “a class” tussen de haakjes zonder punt aanpassen.
Voorbeeld: […] a class=”popupvoorzitter”  […]

//3. Sla het direct op als template en geef de template een naam.