Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Wat kunnen wij binnen PINK! doen tegen de onvolledige dekolonisatie in West-Papoea (filmavond online)

augustus 20, 2020 @ 7:30 pm - 9:30 pm

Wat kunnen wij binnen PINK! doen tegen de onvolledige dekolonisatie in West-Papoea ( filmavond online)
West-Papoea is een voormalig Nederlandse kolonie en maakte deel uit van de Nederlands Verenigde Oost-Indische Compagnie. Toen Indonesië in 1949, na eeuwen koloniale bezetting, onafhankelijk werd, zou Nederland ook West Papoea begeleiden naar onafhankelijk. Dit werd beargumenteerd met het feit dat West-Papoea nooit een deel van Indonesië is geweest, ook hebben zij een volstrekt andere cultuur en geschiedenis.

Dit tot groot ongenoegen van Indonesië. Drie maanden na het vertrek van de Nederlanders viel het Indonesische leger binnen. Hoewel de internationale gemeenschap er zich destijds mee bemoeide, kozen de westerse regeringen (onder druk van de Verenigde Staten) ervoor om met Indonesië vrede te sluiten en de bezetting te accepteren. Liever dat, dan het risico nemen van een politieke crisis die het communisme misschien aanmoedigt zich te verspreiden.

Er zijn ongeveer 500.000 Papoea’s omgekomen als direct gevolg van de Indonesische bezetting. Dit aantal loopt alleen maar op. Tot op de dag van vandaag strijd West Papoea voor onafhankelijkheid. Dagelijks worden de mensenrechten op brute wijze geschonden. Voor alleen al van het hijsen van de Morgenster vlag krijg je 15 jaar gevangenisstraf.

Er heerst nog veel onwetendheid over deze geschiedenis die wij, Nederlanders, delen met Papoea’s. Verhalen die niet gehoord worden, hebben ervoor gezorgd dat grootschalige ontbossing, gas- en oliewinning, mijnbouw en de minstens zo grootschalige schendingen van mensenrechten, die daar het gevolg van zijn, kunnen plaatsvinden. West Papoea is voor Indonesië het rijkste gebied qua natuurlijke hulpbronnen en dus qua kosten. BP vestigde er een van de grootste gaswinningsinstallaties ter wereld en op het eiland bevinden zich de grootste goudmijn en derde grootste regenwoud ter wereld.

Deze avond gaan wij verhalen met elkaar luisteren, kijken en bespreken. Verhalen die ons de diepte innemen over wat er anno 2020 gaande is in voormalig Nederlands Nieuw Guinea, hoe het kan dat zo veel Nederlander hier niks over horen en hoe belangrijk dit soort verhalen zijn, om ook de strijd tegen klimaatverandering te winnen. Ben je geïnteresseerd om mee te doen deze avond? Meld je dan aan via deze link:
https://www.pinkpolitiek.nl/aanmeldformulieronlinefilmavondwest-papoea/
Het is helemaal niet erg als je nog niets weet over West-Papoea en wilt meedoen!

-We gaan met elkaar de recente documentaire van afgelopen mei door ABC Australia bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=sMeYD-wFC1o

-Er wordt een verhaal voorgelezen, geschreven door Raki Ap, woordvoerder van de Free West Papua Campaign Nederland.
Hier een kort filmpje dat je alvast kan bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=QjU8R8oj328

-Als je meer stof tot nadenken wilt lezen, staat hier een lijstje met artikelen: https://docs.google.com/document/d/1lvV7y5ZgB2sUXHf2TlzspTesyUTaBlJYfjCkI-LLMgM/edit?usp=sharing

Na aanmelding, ontvang je de dag van het evenement een zoom link om deel te nemen aan deze online bijeenkomst. Heb je vragen over toegankelijkheid of is er iets wat wij kunnen regelen om het voor jou toegankelijker te maken? Stuur ons dan een mail naar limburg@pinkpolitiek.nl

Hopelijk tot dan!

Gegevens

Datum:
augustus 20, 2020
Tijd:
7:30 pm - 9:30 pm
Evenement Categorieën:
, ,
Website:
https://www.pinkpolitiek.nl/aanmeldformulieronlinefilmavondwest-papoea/

Organisator

Afdeling Limburg
E-mail:
limburg@pinkpolitiek.nl